Televízia ta3 spúšťa novú platformu ta3konferencie

Televízia ta3 pripravuje sériu viacerých odborných konferencií, ktoré budú súčasťou vysielania televízie, ale aj portálu www.ta3.com.

08.09.2022 00:00

Vzhľadom na profiláciu televízie ide o prirodzený doplnok kvalitných, odborných tém, ktorý vytvorí priestor venovať sa viacerým spoločenským problémom podrobnejšie a to nielen z pohľadu nášho regiónu, ale aj v rámci celosvetovej úrovne.

Ján Svoboda, generálny riaditeľ ta3: „Chceme priniesť do éteru odbornosť, kredibilitu, aktuálne témy z rôznych sfér biznisu, zdravotníctva, ekológie, atď., zároveň ukázať inšpiratívne príbehy lídrov, riešenia a medzinárodné skúsenosti. Už v minulosti sme sa venovali rôznym problémom na platformách ta3 v takzvaných tematických dňoch a stretli sme sa s obrovským ohlasom. Aj to nás viedlo k myšlienke rozvíjať novú aktivitu a sprostredkovať nielen odbornej verejnosti, ale aj divákom ešte hlbší pohľad na jednotlivé problematiky u nás na Slovensku, ale aj globálne témy.“

ta3, pr nepouzivat

Prvá konferencia bude venovaná téme zdravotníctva. Uskutoční sa dňa 13. septembra 2022 na Národnom futbalovom štadióne v čase od 9.00 hod. do 16.00 hod. pod názvom Výzvy slovenského zdravotníctva. V panelových diskusiách vystúpia viacerí známi odborníci v tejto oblasti. Okrem predstaviteľov Ministerstva zdravotníctva SR sa konferencie zúčastnia aj Richard Strapko, generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Peter Lukáč, generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií, Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov, Peter Potúček, generálny riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, MUDr. Jozef Dolinský, primár oddelenia klinickej onkológie, Národný onkologický ústav a ďalší.

Konferenciu budú moderovať tváre ta3 Jozef Šivák a Igor Haraj, ktorí sa dlhé roky v rámci spravodajstva venujú témam z oblasti zdravotníctva.

Moderátor ta3konferencie Jozef Šivák
ta3, pr nepouzivat Moderátor ta3konferencie Jozef Šivák

Témy panelových diskusií

  • Problémy a vízie slovenského zdravotníctva
  • Elektronizácia zdravotníctva a inovácie
  • Vzdelávanie v zdravotníctve
  • Lieková politika na Slovensku a schvaľovacie procesy nových liekov

Dôležitým krokom pre stabilizáciu zdravotníckeho personálu je ich finančné ohodnotenie, zlepšenie pracovných podmienok, vzdelávanie, ale aj modernizácia nemocníc a prístrojového vybavenia. Je to vízia ďalekej budúcnosti alebo najbližších desiatich rokov?

So systémovými zmenami súvisí aj prehľadnejšie financovanie nemocníc – platby za výkony. Tie by mali byť rovnaké. Slúžiť na to má systém DRG. Používajú ho nemocnice? Posielajú zdravotné poisťovne nemocniciam už rovnaké platby za dané výkony? Kedy sa to zmení?

Moderátor ta3konferencie Igor Haraj
ta3, pr nepouzivat Moderátor ta3konferencie Igor Haraj

Ako zvládali naše informačné systémy covidovú krízu a očkovanie; aplikovanie e-healthu v praxi: dobré a zlé skúsenosti, čo treba vylepšiť; problematika e-receptov; príklady úspešných projektov elektronizácie zdravotníctva: on-line objednávanie pacientov, ďalšie možnosti propacientsky orientovaných elektronických služieb v zdravotníctve, at­ď.

Dlhodobým problémom je, že pacienti nemajú prístup k moderným liekom, ktoré sú v iných krajinách dostupné. Prečo je to tak? Zmení sa to po schválení Novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov? Ako bude fungovať uhrádzanie drahých, inovatívnych liekov? Budú mať na to zdravotné poisťovne peniaze? Osvedčili sa z minulosti rokovania s výrobcami, aby cenu za liek znížili? Novela má priniesť efektívnejší proces uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrad liekov. Čo to znamená?

chyba