7 tipov, ako začať jazdiť na cestnom bicykli už teraz!

31.08.2022 09:36

Záujem o cestnú cyklisticku je v poslednom období výrazny. Naznačujú to nielen čísla, ale aj viditeľne zvýšený počet cestných bicyklov na cestách a cyklochodníkoch. Obzeráte sa po novom “cesťáku” alebo len potrebujete poradiť s výberom či nabrať nové skúsenosti? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere bicykla a zodpovedajú všetky otázky na tému cestnej cyklistiky.

  1. Vyberte si vhodný cestný bicykel
  2. Spoznajte a naučte sa ovládať svoj bicykel
  3. Dôkladne si naplánujte každú trasu a dbajte na bezpečnosť
  4. Vytvorte si tréningovú rutinu
  5. Nezabúdajte na správnu výživu a dostatočnú regeneráciu
  6. Začnite jazdiť v skupine cyklistov
  7. Nazrite do sveta profesionálnej cyklistiky

1 Vyberte si vhodný cestný bicykel

Plánujete si kúpiť vysnívaný cestný bicykel? Odpovedzte si na týchto 5 otázok a vyberte si ideálny bicykel, ktorý bude zodpovedať vašim predstavám:

  • Kde budete jazdiť – Chcete jazdiť po asfalte, spevnených cestách, dlhé náročne trate, časovky, preteky alebo len tak pre zábavu a potešenie?
  • Aký ste typ jazdca – Stanovte si budúce ciele, ktoré chcete na bicykli dosiahnuť. Máte radšej športovú, rýchlu, rekreačnú alebo príležitostnú jazdu? Na základe toho si vyberiete klasický, pretekársky alebo vytrvalostný bicykel.
  • Ako často budete jazdiť – Plánujete jazdiť aktívne (5 krát do týždňa), príležitostne (1 – 3 krát do týždňa) alebo rekreačne (víkendové jazdenie).
  • Koľko ste ochotný investovať – Nízky rozpočet (oceľový rám), stredný rozpočet (hliníkový rám) alebo vysoký rozpočet (karbónový rám a najvyššie rady komponentov).
  • Aké sú vaše parametre – V poslednom bode je potrebné zohľadniť výšku vašej postavy, dĺžku nôh, prípadne hmotnosť. Podľa toho si vyberáte ideálnu veľkosť rámu v rozmedzí od 48 po 62 cm v príslušnej veľkostnej tabuľke. Tento údaj nám hovorí o dĺžke sedlovej trubky v centimetroch od stredového zloženia po hornú hranu sedlovej trubky. Nezabúdajte na fakt, že každý výrobca používa odlišnú geometriu, preto sa budú veľkostné tabuľky odlišovať.

Pozrieme sa tiež na základné rozdelenie cestných bicyklov, ktoré by ste mali určite zvážiť:

  • Univerzálny cestný bicykel (endurance) – Hodí sa pre rekreačnú cyklisticku, veľmi dlhé trate a pre jazdcov, ktorí preferujú zmiešaný cestný terén. Bicykel je pohodlný a má zo všetkých optimálnu geometriu a komfortný posed.
  • Závodný cestný bicykel (race) – Určený pre závodníkov a profesionálov vo svojom obore. Pokiaľ to s cyklistickou myslíte vážne, tak tento bicykel je pre vás priam stvorený. Má nízku váhu a je rýchly v kopcovitom teréne. Nevýhodu je, že má menej komfortnú geometriu s oveľa agresívnejším posedom jazdca.
  • Aerodynamický cestný bicykel (aero) – Tento bicykel je vhodný pre rýchlu jazdu, ktorá je zameraná na dosahovanie výkonu a prekonávanie časov. Má veľmi nízku váhu a aerodynamickú geometriu rámu. Hodí sa na zdolávanie časoviek, tímových prémií a na triatlonové preteky.
najsport, pr nepouzivat

2 Spoznajte a naučte sa ovládať svoj bicykel

Spoznajte svoj cesný bicykel a naučte sa ho dokonale ovládať. V prvom rade začnite počúvať a vnímať váš bicykel. Zistíte, ako sa správa na jednotlivých povrchoch – asfalte, prachu, rozbitejšom povrchu, počas dažďa, v zákrutách, pri stúpaní a v zjazde. Nikdy nepreceňujte svoje schopnosti, pretože sa môžete zbytočne zraniť alebo ublížiť niekomu inému. Spoznávanie bicykla trvá nejaký čas. Práve preto si doprajte dostatok času, vyskúšajte rôznorodé trate a obrňte sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Vhodnou alternatívou je doplniť k cestnému bicyklu aj jazdu na horskom bicykli. Terén vám ukáže iné perspektívy a možnosti ovládania, ktoré budú pre vás podstatným prínosom.

najsport, pr nepouzivat

3 Dôkladne si naplánujte každú trasu a dbajte na bezpečnosť

Vyčlente si niekoľko minút na plánovanie každej cyklistickej trasy. Pozrite si mapu kade budete prechádzať. Informujte sa o dĺžke, stúpaniach, klesaniach, celkovom prevýšení a skontrolujte si aktuálnu predpoveď počasia. K tomuto procesu jednoznačne patrí aj rýchla kontrola a servis bicykla. Pred každou jazdou si skontrolujte radiaci systém – to zahŕňa plynulé radenie a hladký chod prehadzovačky a prešmykača. Ďalej si dajte pozor na optimálny tlak v plášťoch a dostatočnú brzdnú účinnosť. Na dlhšie trasy si zoberte sadu na opravu defektu, pumpu a základné kľúče na opravu.

Základom bezpečnej jazdy je kvalitná a pevná cyklistická prilba, na ktorú cyklisti niekedy zabúdajú. Prilba vás dokáže plnohodnotne chrániť pri páde vo vysokých rýchlostiach a zabrániť nebezpečným rotačným pohybom hlavy. Ideálnym cyklistickým doplnkom sú aj cyklistické okuliare, ktoré vás ochránia pred nečistotami, prachom a nepríjemným hmyzom. Určte oceníte aj pohodlné, funčkné a praktické cyklistické oblečenie a obuv.

4 Vytvorte si tréningovú rutinu

V cyklistike sa počíta každý tréning, preto vám odporúčame vytvoriť si v tomto procese každodennú rutinu. Všetko záleží od vašich cieľov a od toho, čo plánujete dosiahnuť. Pozrite sa na svoj časový harmonogram a denný rozpis povinnosti. Zvoľte si voľné časové okno a zaraďte tam tréning na bicykli. Je jedno či budete trénovať počas cesty do práce, skoro ráno alebo večer. Na začiatku vám odporúčame zaradiť krátke jazdy, ktoré by nemali presahovať 45 minút. Neskôr, keď nadobudnete patričnú kondíciu a budete viac vládať môžete pridať dlhšie trasy s vyššou tréningovou intenzitou. Snažte sa zvládnuť aspoň jeden a pol hodinovú jazdu, neskôr dvojhodinovú a tak ďalej. Nakoniec môžete do svojich tréningov zaradiť skupinové jazdy a nadobudnúť prax od skúsenejších cyklistov.

najsport, pr nepouzivat

5 Nezabúdajte na správnu výživu a dostatočnú regeneráciu

Pred tréningom alebo akoukoľvek fyzickou záťažou na bicykli vám odporúčame zjesť niečo ľahké. Ideálne plné bielkovín a sacharidov. Vhodnou voľbou sú cereálie s jogurtom, rôzne proteínové kaše, vajíčka so zeleninou a pečivom alebo len obyčajný tvaroh s ovocím. Pri dlhých trasách je potrebné doplniť stratené živiny a vodu. Nezabudnite si so sebou pribaliť dostatok vody a jedla. Energetické tyčinky, ovocie, gély a iné rýchle sacharidy vám pomôžu doplniť energetické zásoby. Voda zase hydratuje vaše telo počas tréningu. Vedeli ste, že ak budete malo piť znížite si tým výkon o 10 %? V letných mesiacoch môže nedostatok tekutín a prípadná dehydratácia znížiť výkon až o 30 % a to je už naozaj veľa.

Dostatočná regenerácia je alfou a omegou na ceste za vaším cyklistickým cieľom. Doprajte si minimálne 1 až 2 krát do týždňa poriadnu dávku oddychu, relaxu, celotelovú masáž, wellness, saunu či regeneračné plávanie.

najsport, pr nepouzivat

6 Začnite jazdiť v skupine cyklistov

Jazda v pelotóne alebo v skupine cyklistov vám umožní pretekať so skúsenejšími cyklistami, rýchlo napredovať, nastaviť si optimálne tempo a výrazne šetriť energiou. Navyše stále zostanete v obraze a ste schopný nadviazať nové priateľstvá. V pelotóne sa jazdí najčastejšie v zákryte v dvoch radoch za sebou, pokiaľ to povaha trasy a vlastnosti vozovky umožňujú.

V pelotóne sa jazdí tesne za sebou, preto musíte udržiavať plynulú a kontrolovanú rýchlosť. Hlavu držte hore a pozerajte sa dopredu, aby ste mohli včas reagovať na vzniknuté situácie. Kontrolujte všetky signály, ktoré vám ukazujú jazdci pred vami. Na čele skupiny sa striedajú väčšinou skúsenejší jazdci. Pri jazde do kopca vám odporúčame zväčšiť medzeru kvôli spomaleniu celej skupiny. Pokiaľ si chcete dať pauzu alebo nevládzete, tak vystúpte opatrne z pelotónu. Dávajte pozor, aby ste ostatných jazdcov nezablokovali a zamedzili tak prudkému brzdeniu. Pri zjazde by mali cyklisti v predných pozíciách neustále šliapať do pedálov, aby pelotón nespomaľovali. Komunikácia v skupine je základom, preto sa pred každou jazdou uistíte, že poznáte všetky znaky a varovania.

najsport, pr nepouzivat

7 Nazrite do sveta profesionálnej cyklistiky

Spoznajte pokročilé techniky, ktoré používajú profesionálni jazdci na Tour de France či Giro d'Italia. Ako všade, aj tu platí základné pravidlo – učte sa od skúsenejších. Každý jazdec chce časom napredovať, byť rýchlejší, silnejší a vytrvalejší. Práve preto by ste mali do svojho tréningu zaradiť kopce a zlepšiť zjazd.

Kopcovitý terén je skvelý na vytrvalosť a je jeden z nástrojov, ako nabrať viac sily do nôh. Výrazne si zlepšíte tempo a kadenciu. Spočiatku je vhodnejšie striedať výbušnejšie pasáže s regeneračnými prestávkami. Doba striedania môže byť rôzna od 5 do 20 minút. Všetko záleží od vašej kondície a celkovej tolerancie záťaže. Zamerajte sa na kratšie a strmšie stúpania. Neskôr do tréningového procesu zaraďte dlhé stúpania s pravidelnejším tempom.

Pri zjazde platí základné pravidlo – vždy buďte pripravený na rýchlu reakciu. Dôkladne sledujte všetko čo sa deje pred vami a naučte sa predvídať. To vám umožní vyhodnocovať situáciu oveľa rýchlejšie. Prsty majte vždy pripravené, dajte si pozor na prudké brzdenie a náhlu zmenu smeru jazdy. Je lepšie brzdiť ešte pred zákrutou, ako v nej. Plánujte líniu jazdy v zákrute skôr, ako sa v nej ocitnete. Počas pretekov môžete využívať celú šírku vozovky, čo vám umožní efektívne šprintovať do zákrut. Akonáhle vyberiete zákrutu, začnite opäť šliapať do pedálov, aby ste si udržali stabilnú rýchlosť aj po rovine.

najsport, pr nepouzivat

Tím Najšport

chyba