Ústav, ktorý oslobodil Slovensko od olovnatého benzínu, si pripomína 70. výročie

Výskumný ústav pre ropu a uhľovodíkové plyny (VÚRUP) vznikol v roku 1952 v laboratóriách prvej bratislavskej rafinérie Apollo, pobočky mal v Kolíne a Prahe

22.07.2022 13:14
VURUP, pr nepouzivat

V roku 1992 vyvinul VÚRUP pre rafinériu Slovnaft prísadu Anabex, ktorá umožnila prechod starého vozového parku Slovenska na bezolovnaté benzíny.

O tri roky neskôr sa Slovensko vďaka Anabexu zaradilo medzi prvých päť štátov Európy, ktoré v záujme ochrany životného prostredia zaviedli výhradne bezolovnaté automobilové benzíny.

Súčasný VÚRUP vlastní akreditované laboratóriá, zaoberá sa výskumom aj procesnou bezpečnosťou a zastrešuje Hydraulickú ochranu podzemných vôd, chrániacu Žitný ostrov.

Výskumný ústav pre ropu a uhľovodíkové plyny v minulosti, dnes VÚRUP, a.s. Spoločnosť, vďaka ktorej sa Slovensko zbavilo olovnatého benzínu medzi prvými štátmi v Európskej únii, oslávila v júli tohto roka 70. výročie svojho vzniku. Ústav od svojho vzniku v roku 1952 vytvoril skvelé podmienky pre mladých chemikov a ich intelektuálny potenciál prispel k rozvoju kľúčovej oblasti hospodárstva. Vývoj ústavu odráža zmeny, ktorými prešlo Slovensko po druhej svetovej vojne.

VURUP, pr nepouzivat

„VÚRUP sa od začiatku profiloval ako ústav s veľkými ambíciami a vysokými nárokmi na odbornosť svojich zamestnancov. Dôraz na kvalitu ľudí a vysokú úroveň výsledkov si zachoval aj pri rozširovaní svojich kompetencií vo všetkých činnostiach, ktoré postupne zahŕňal do svojho portfólia,“ hovorí riaditeľ VÚRUP, a.s, Zsolt Novotný.

Výskumné projekty ústavu sa v prvých desaťročiach jeho existencie orientovali na spracovanie sírnych parafinických rôp, ktoré sa do Československa dovážali z vtedajšieho ZSSR. Medzi prvé významné práce patril výskum katalytickej hydrogenačnej rafinácie olejov pre Slovnaft. Bratislavská rafinéria začala tento pokročilý proces využívať ako jedna z prvých na svete. Pre rafinérsku prax mal veľký prínos aj ich systém ochrany výrobných zariadení pred koróziou.

Po roku 1990 sa VÚRUP prednostne zameral na kvalitu motorových palív, vyrábaných v bratislavskej rafinérii. Výsledkom domáceho výskumu a vývoja bola v roku 1992 prísada Anabex. Umožnila prechod staršieho vozového parku Slovenska na bezolovnatý benzín. V roku 1995 Slovensko patrilo medzi prvých päť štátov v Európe, v ktorých sa používali výhradne bezolovnaté automobilové benzíny. S VÚRUP-om je spojený aj prechod na nízkosírne motorové nafty. Po roku 2000 sa VÚRUP začal vo väčšej miere zapájať aj do riešení európskych výskumných projektov.

VURUP, pr nepouzivat

Súčasný VÚRUP, a.s., zastrešuje popri výskumných a vývojových aktivitách a skúšobníctve v nezávislých laboratóriách aj procesnú bezpečnosť a služby pre životné prostredie. Zachovaná zostala aj tzv. výroba špecialít, ktorá zabezpečuje odaromatizovanie n-alkánov, výrobu malotonážnych výrobkov a ich predaj. Pred niekoľkými rokmi pribudol aj geologický prieskum životného prostredia. Jeho súčasťou je Hydraulická ochrana podzemných vôd, chrániaca Žitný ostrov a jeho podzemné vody, o ktorú dbajú popri skúsených technikoch aj hydrogeológovia.

VÚRUP je moderná diverzifikovaná spoločnosť. Za sedem desaťročí sa ústav zmenil, ale stále v sebe koncentruje intelekt a tvorivosť ľudí s chemickým a prírodovedeckým vzdelaním a umožňuje im realizáciu v projektoch s konkrétnymi výstupmi. Svedčí o tom aj okamžité naštartovanie výroby dezinfekcie SLOVNAFT HYGI Fluid po vypuknutí pandémie koronavírusu v roku 2020. „VÚRUP mal vždy konkrétne a merateľné výsledky. Sme od začiatku spojení s praxou, riešime reálne úlohy, spolupracujeme s obdobnými zahraničnými inštitúciami a rozširujeme náš záber. Zamestnávame ľudí, ktorí chcú rozvíjať svoju odbornosť. Verím, že spoločnosť s takouto dlhou tradíciou a výbornými výsledkami má pred sebou úspešnú budúcnosť,“ uzatvára Zsolt Novotný.

Foto: BRANO HERCHL
VURUP, pr nepouzivat
chyba