Moja pravda o slnečnej energii, ktorej som dlhodobo verila

Slnečná energia je naozaj mocná a prospešná. No nie, vždy som si to myslela, toto je 5 mýtov, ktorým som donedávna verila.

05.01.2022 00:00
sun, pr nepouzivat

V prvom rade, by som sa vám rada predstavila, alebo skôr, by som vás chcela zoznámiť s mojím vizuálnym prevedením. Som dlhonohá, dlhovlasá blondína s modrozelenými očami a pre dôveryhodnosť mojej osobnosti si častokrát nasadím imidžové okuliare. Vďaka vizuálu som častokrát odsudzovaná a zaraďujú ma do menej inteligentnej skupiny. Aj keď opak je pravdou, nie som žiadna hlúpa blondýnečka. Musím však uznať, že pár udalostí a pár mojich názorov, by ma do tejto skupiny určite vedelo zaradiť. Napríklad, keď som viedla dlhodobý boj, kde môj hlavný nepriateľ bola slnečná energia.

Život, ale nie nebudem vám klamať, chlapi ma naučili nedôverať ničomu, čo povedia. Sľuby, výmysli, perfektné neexistujúce riešenia, výhovorky, vlastne všetko čo vypustia z pusy je jedno veľké klamstvo. A tak to bolo, aj vtedy, keď som si prečítala, že nejaký známy vedec odporúča prejsť na slnečnú energiu. No jasné, nejaké slnečné kolektory alebo solárne panely, na ktorých chcú iba zarobiť, budú pre mňa a planétu spasenie.

Úprimne, možno keby to povedala žena alebo si to prečítam v dámskom magazíne, uverím tomu skôr. Ale vlastne ja som v tom nevinne. To svet a dnešná doba za to môže. Vďaka môjmu presvedčeniu som chodila a hanila, ohovárala a šírila mýty o slnečnej energii. Bola som taká chodiaca encyklopédia vymyslených právd.

Postupne som zbierala informácie, a tie som zmenila na hoaxy, ešteže vtedy nechceli zaviesť šírenie hoaxov za trestný čin. Lebo predsa len oranžová nie je moja farba. Potom som zistila, že nie som jediná zaujatá, a tak som preberala nepravdy aj od iných pobúrených občanov. Napríklad, raz som tak prišla do spoločnosti a všetkých som presviedčala o tom, že by sme mali spraviť niečo preto, aby solárne panely na ohrev vody neboli inštalované. Veď predsa tieto zariadenia sú vysoko škodlivé a ročne zabijú stovky vtákov. Dnes už viem, že pre život vtákov je horšia klimatická zmena ako nejaká veterná turbína.

Najsilnejším argumentom, na ktorí sa chytalo najviac ľudí, bola jednoznačne cena, a že zas sa na nás nejaký premúdrelý chlap snaží zarobiť. Veď predsa, prečo by sme si mali kupovať a platiť drahé solárne kolektory, keď nám stačí prepnúť vypínač a svetlo sa rozsvieti. Pre ospravedlnenie, vtedy som ešte žila u rodičov a netušila som, čo je to platiť účty za elektrinu. Dnes už by som taká hrdinka asi nebola.

Popritom ako som listovala rôzne fóra a hľadala dôležité informácie, prišiel osudný deň. A zistenie najväčšieho klamstva a odhalenie temných stránok biznisu so slnečnou energiou. Kolektory sú velice obmedzené a nedokážu pokryť širokú sieť obyvateľov. Sú určené na to, aby delili skupiny obyvateľstva na dve vrstvy. Bohatých a chudobných a vďaka veľkým opachám na strechách, to budeme vedieť jasne rozlišovať. Okrem toho, ako môže taký čierny plast, ktorý reaguje na Slnko, vytvoriť energiu, keď je u nás nonstop zamračené. Veď to sa ani ja nestihnem opáliť do hneda, nie tak, aby mi kolektor stihol vyrábať svetlo.

Keď už mi dochádzali všetky argumenty, vedela som sa vynájsť, pridala som sa k ekológom. A každému z mojich známych, ktorí si túto hroznú vec nechali inštalovať, som vyčítala ako sú neekologický a produkujú takýto odpad. Nie, že im to nič nepomôže, práve naopak, keď sa po mesiaci budú chcieť toho zbaviť, nebudú vedieť kam. A len zaťažia našu planétu nezničiteľným odpadom.

Dnes už viem, že toto všetko boli len mýty a slnečná energia je prospešná, tak ako pre planétu aj pre náš rozpočet. Nie som na toto svoje obdobie úplne hrdá. Ale som hrdá, že som sa poučila, neodsudzujem predčasne. Teda nie vedecké vynálezy, lekárske pokroky a inovácie, u chlapov to je stále otázne.

chyba