Prvý medzi rovnými

Lenovo Yoga 9i svojimi parametrami, dizajnom a technologickou vyspelosťou vysoko vyčnieva dokonca aj v kategórii extrémnych ultrabookov.

18.02.2021 00:00
Lenovo, PR článok, reklama, nepoužívať

Predstavte si notebook s takým výkonom, že aj o jeho tepelný komfort sa stará umelá inteligencia, má kryt z ručne nanášanej pravej kože, je ľahký, no zároveň vydrží až 18 hodín a pritom ho za štvrťhodinku nabijete tak, že na ňom môžete ďalšie štyri hodiny prehrávať video. Nehovoríme o žiadnom technologickom koncepte, ale o reálnom prenosnom počítači, ktorý je už v predaji – Lenovo Yoga 9i.
 

Dva v jednom


Je to ľahký konvertibilný ultrabook s kovovým telom a otočným dotykovým displejom s uhlopriečkou 14 palcov. „Konvertibilný“ znamená, že na ňom môžete pracovať štandardným spôsobom s vyklopeným displejom, môžete ho ale zložiť aj do tvaru obráteného písmena V alebo jeho klávesnicu otočíte o 360 stupňov a Yoga 9i sa premení na komfortný tablet. V jeho rotačnej lište, vďaka ktorej displejom otáčate, sú navyše zabudované špičkové reproduktory, prenášajúce zvuk v kvalite Dolby Atmos.

Ultrabook aktivujete už jeho otvorením a do systému sa rýchlejšie a bezpečnejšie prihlásite vďaka novému ultrazvukovému snímaču odtlačkov prstov. A to aj vtedy, keď máte ruky čerstvo umyté, respektíve mokré. Dotykový touchpad má špeciálnu vrstvu, na ktorej nevidno šmuhy po prstoch a navyše má aj haptickú odozvu. Prihlásiť sa môžete aj biometricky, pomocou rozpoznania tváre.

Yoga 9i však rozpozná nielen vašu tvár, ale aj cudziu a dokáže vás dokonca upozorniť, ak vám niekto na displej nazerá cez plece. A to ešte zďaleka nie je všetko – má aj špeciálny alarm. Ak máte notebook napríklad zapnutý na stole v kaviarni a práve sa naň nepozeráte, upozorní vás zvukovým signálom na to, že sa ho niekto snaží premiestniť. Intenzita podsvietenia klávesnice sa pre zmenu automaticky dokáže prispôsobiť okolitému svetlu.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži jeho ručne vyrábaný poťah z pravej kože. Využíva sa pri ňom špeciálny 20-krokový proces lepenia, ktorý umožňuje, že si koža ponechá svoj autentický prírodný vzhľad. Zároveň je ale maximálne odolná proti oderu, respektíve mechanickému poškodeniu a aj UV žiareniu. Každý takýto kryt notebooku má tepelne vyrazené logo Yoga s reflexným leskom.

yoga, pr clanok, nepouzivat

Zvládne naozaj veľa


Exkluzívny nie je len vzhľad, ale aj výkon tohto ultrabooku. V 14-palcovej verzii na ňom môžete mať špičkový displej s rozlíšením UHD, svetelnosťou až 500 nitov a funkciou Eye Care, ktorá pomáha chrániť oči pri viachodinovej práci tým, že mení jeho jas a kontrast tak, aby vaše oči trpeli čo najmenej. Na dotykovom displeji môžete pracovať aj pomocou aktívneho elektronického pera.

V modeli Yoga 9i je umiestnený extra výkonný procesor Intel Core i7 11. generácie a operačná pamäť (RAM) až 16 GB. Dáta sa ukladajú na ultrarýchle SSD disky s kapacitou až 1 TB a kvalitný obraz si vychutnáte vďaka výkonnej grafickej karte Intel® Iris® Xe.

Konektivitu, rýchle nabíjanie a rýchly prenos dát zabezpečujú okrem iného aj dva porty Thunderbolt. Samozrejmosťou je aj Bluetooth 5.0 a rýchle Wi-Fi 6. Batéria s kapacitou 63.5 WHr vydrží v 14-palcovej verzii až 18 hodín a za 15 minút dokážete tento ultrabook nabiť tak, že na ňom môžete ďalšie štyri hodiny sledovať videá.

Jediné, čo na tomto modeli nie je extrémne, je cena. Tá začína už mierne pod hranicou 1 700 eur.

(Niektoré uvedené parametre sa odlišujú v závislosti od verzie, respektíve veľkosti uhlopriečky, presne sú popísané v technickej špecifikácii konkrétneho modelu.)

+1
chyba