Spoločnosť HP pokračuje vo svojom boji za čistejšiu planétu

Program Planet Partners je medzi programami na recykláciu spotrebných tlačových materiálov aktuálne hodnotený ako svetová jednotka. Napriek tomu HP nepoľavuje a pristupuje k jeho ďalšiemu rozšíreniu.

19.02.2021 00:00
HP, PR článok, reklama, nepoužívať

Spoločnosť HP rozšírila svoj program pre recykláciu atramentových a tonerových kaziet na 68 krajín vrátane Argentíny, Chile a Papuy-Novej Guiney. Tento krok potvrdzuje dlhodobé odhodlanie k rozvoju cirkulárnej ekonomiky a k podpore nízko uhlíkového hospodárstva. „Hlavným cieľom je umožniť našim partnerom a zákazníkom pripojiť sa k nám pri presadzovaní zmysluplných zmien, príklonu k obehovému hospodárstvu a tiež ich v tomto ohľade mobilizovať.“, uviedol Guillaume Gerardin, globálny riaditeľ a generálny riaditeľ globálnej divízie tlačových spotrebných materiálov spoločnosti HP. Spoločnosť sa navyše zaviazala rozšíriť svoj jedinečný program HP Amplify Impact, ktorého úlohou je zmobilizovať ekosystém distribučných kanálov na presadzovanie trvalo udržateľných riešení, k rozvoju rozmanitej a inkluzívnej pracovnej sily a k naplneniu potenciálu komunít. Podľa záväzku by mal tento program do roku 2025 zahŕňať 50 percent ich partnerov.

Ďalším dôležitým krokom je investícia v hodnote 2 miliónov dolárov do novej umývacej linky na plasty na Haiti, ktorá produkuje čistý a vysoko kvalitný recyklovaný plast. Ten je následne využívaný v špičkových výrobkoch HP. To platí samozrejme aj pre originálne atramentové kazety a najžiadanejšie počítače. Pre spoločnosť to znamená nielen vstup na miestny trh, ale predovšetkým zabezpečenie príležitosti k zárobku a vzdelaní pre miestnu komunitu.

V súčasnosti bolo recyklovaných okolo 900 miliónov atramentových a tonerových kaziet značky HP. Napríklad na Haiti bolo od roku 2016 opätovne využitých približne 771 ton plastových materiálov – čiže viac ako 60 miliónov fliaš, ktoré sa inak často vďaka nezodpovednému správaniu dostávajú do vodných tokov a neskôr oceánov. Z toho bolo viac ako 220 ton opätovne použité v originálnych atramentových kazetách HP. Viac ako 4,7 miliárd recyklovaných plastových fliaš a cez 114 miliónov plastových ramienok použila spoločnosť HP k výrobe nových originálnych atramentových kaziet celosvetovo.

Ciele spoločnosti HP majú ale oveľa väčšie meradlo. V októbri roku 2018 sa spoločnosť pripojila k otvorenej iniciatíve Nextwave Plastics. Tá združuje popredné technologické spoločnosti, ktoré chcú spoločne vytvoriť prvú globálnu sieť dodávateľských reťazcov spracúvajúcich plasty, aby eliminovali výskyt likvidovaných plastov v prírode. Táto koalícia si dala za cieľ do konca roka 2025 opätovne využiť minimálne 25 000 ton plastov – čo zodpovedá 1,2 miliarde plastových fliaš na jedno použitie. Vo svojom úsilí o vytváranie udržateľného dopadu sa spoločnosť spojila aj s mimovládnou organizáciou Work a vytvorila viac ako 1 100 nových pracovných príležitostí. Zároveň na mieste zriadila nové vzdelávacie centrá pre deti, ktorých rodičia sa venujú recyklácii. Výukové centrá sú vybavené najnovšími technológiami vrátane notebookov a tlačiarní využívajúcich kazety vyrobené zo zozbieraných plastov.

Nové internetové stránky spoločnosti HP, zamerané na recykláciu spotrebného materiálu, sú už k dispozícii v Severnej Amerike, viacerých krajinách Európy, Blízkeho východu, Afriky, Ázii, Tichomorí a v Južnej Amerike (napr. V Argentíne a Čile). Medzi vybranými európskymi krajinami je teraz aj Česká republika a Slovensko. Ak sa chcete o programe HP Planet Partners a o možnostiach, ako sa doň zapojiť, dozvedieť viac, navštívte nové internetové stránky na adrese http://hp.cz/recyklace a http://hp.sk/recyklacia. Vďaka užívateľsky prívetivému, prehľadnejšiemu dizajnu môžu zákazníci recyklovať takmer odkiaľkoľvek na pár kliknutí.

chyba