Čo okrem ceny zvážiť pri výbere nového telefónu?

Spomínate s nostalgiou na svoje prvé mobilné vychytávky v podobe tlačidlového telefónu s mini obrazovkou? Aj toto bol kedysi luxus, ktorý si nemohol dovoliť každý. Dnes už ale cena kritériom dobrého mobilného telefónu vždy nie je. Dnes si zákazník potrpí najmä na značke, kvalite, dizajne, operačnom systéme a ďalších dôležitých veciach, na ktoré sa spolu teraz pozrieme a môžete sa podľa nich lepšie riadiť pri nákupe svojho nového mobilu.

27.09.2019 00:00
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Krok 1: Zistite, prečo ho potrebujete?

Zoznam hlavných funkcií telefónu zahŕňa:

  • prácu s internetom: používanie e-mailov, prehliadanie www stránok, komunikácia v sieti;
  • hlasovú komunikáciu;
  • foto a video;
  • počúvanie hudby;
  • čítanie kníh;
  • hry a iné.

Niektoré smartfóny vám umožňujú pracovať aj s dokumentmi. Platí to však najmä pre modely s veľkými obrazovkami. Tieto funkcie však využíva bežný smrteľník málo. Pre takéto úlohy je lepšie vybrať si tablet alebo ultratenký notebook.

Obľúbené mobily Huawei sú dnes cenovo veľmi výhodné zariadenia na akúkoľvek komunikáciu. Majú najvýkonnejšie fotoaparáty, možnosť pripojiť sa na 4G sieť a zabávať sa cez vysokorýchlostný internet s celým svetom.

Ak to však nie je vaša parketa, postačí vám ešte niečo lacnejšie. Dôležité je ale vedieť ešte pred kúpou, na čo konkrétny mobil potrebujete a zvážiť tieto potreby s funkciami dostupných mobilov na trhu!

Krok 2: Zvoľte si operačný systém

Aj keď často (najmä u mladších ročníkov) rozhoduje dizajn, funkčnosť zariadenia vám zaručí jeho plnohodnotné využitie. Funkčnosť závisí od programov, ktoré sú v ňom, čo robia a ako často sa aktualizujú. Ich kombinácia sa tiež nazýva „softvérový ekosystém“. Ekosystém je zase určený operačným systémom, na ktorom sú programy spustené.

Android alebo IOS poskytujú svojim zákazníkom v podstate rovnaké služby len v inej forme a pod iným názvom OS. Pre tých, čo dlhodobo používali Android je prechod na Apple možno ťažší, pretože ovládanie a funkcie telefónov (gestá) sú tu trochu iné, a naopak. Ani tu už nerozhoduje cena, ale výbava. Čím viac toho telefón v sebe má, tým lepšie.

Krok 3: Výber podľa značky

Pre mnohých je veľmi podstatná značka, s ktorou sa môžete pochváliť na Instagrame alebo pri vytváraní selfie v zrkadle. Trh je obrovský a môžete si vybrať z niekoľkých spoločností. Ak vynecháme dvoch najdôležitejších gigantov, ktorí medzi sebou neustále bojujú, veľmi obľúbené sú v poslednej dobe aj mobilné telefóny Xiaomi. Pod značkou sa skrýva niekoľko prekvapení v podobe luxusného dizajnu, výborných funkcií a dobrej výdrže.

Krok 4: Batéria

Keď sme už pri tej výdrži, ďalšou položkou, ktorá u spotrebiteľov rozhoduje pri kúpe mobilu je jeho batéria. Dokonalosť systémov a čo najväčšie obrazovky s výkonnými fotoaparátmi si vyberajú daň v podobe jej nízkej kapacity. Preto, čím väčšia kapacita batérie, tým lepšie. Zároveň ale objemná batéria zvyšuje hmotnosť zariadenia, pretože ide o najťažší prvok mobilu. Mnohí nadšenci digitálnych technológií to potom riešia tak, že im potrebnú výdrž telefónu zabezpečí dobrá power banka.

Krok 5: Výber podľa parametrov – pamäť a procesor

Výkon moderných modelov telefónov dnes presahuje aj výkon mnohých počítačov. Majú výkonné viacjadrové procesory, veľké množstvo pamäte a pokročilé grafické adaptéry. Pre väčšinu funkcií smartfónov sú tieto výpočtové kapacity dostatočné. Vy si tieto parametre všímajte v popisoch a porovnávajte, či vám niektoré iné zariadenie neposkytne rovnakú výbavu za nižšiu cenu.

Vedeli ste, že ľudia kontrolujú svoje mobily každých 6 až 7 minút alebo 150-krát denne. Trávia tu čas rôznymi aktivitami a komunikujú prostredníctvom telefónov. Len surfovaniu po webových stránkach a vyhľadávaniu informácií venujeme viac ako dve hodiny denne! 168 minút nám zaberie zasa pozeranie videa.

Či už patríte k fanúšikom moderných technológií alebo potrebujete svoj mobil len na spojenie, je vždy dôležité vyberať ho podľa všetkých parametrov a funkcií. Pretože, aj keď majú financie pri našich rozhodnutiach svoje slovo, nie sú vždy hlavným a najdôležitejším kritériom a ukazovateľom kvality.

chyba