Ako vybrať pokosovú pílu – na čo sa zamerať pri výbere?

19.06.2019 00:00
Pokosová píla, Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Skrátiť, zarovnať či odrezať pod uhlom. Všetky tieto úkony zvládnete s jedným strojom a to pokosovu pílou. Je to veľký pomocník na stavbách, v drevárskych dielňach ale svoje miesto si nájde aj v kutilskej dielni.

V prvom rade je potrebné vedieť aký materiál plánujete rezať. Základné pokosové píly zvládnu odrezať masívne drevo, drevotriesku, MDF dosky alebo plast. Píly s väčším príkonom je možné použiť aj na rezanie neželezných kovov(hliník, meď a pod.). Na každý materiál je potrebné použiť vhodný kotúč. Na neželezné kovy je vhodný kotúč s negatívnym tvarom zubu.

Foto: PR servis
Pokosová píla, Seocentrum, PR článok, nepoužívať

Ďalším veľmi dôležitým faktorom je veľkosť rezaného materiálu. V zásade platí, čím väčší priemer kotúča, tým väčší kus obrobku viete prerezať. Pokosové píly začínajú s priemerom kotúča cca 210mm. S takýmto kotúčom je možné dorezať 6cm vysoký materiál pri 90°, teda pri rovnom reze. Na opačnom konci stojí pokosová píla s kotúčom 315mm a prierezom až 120mm.

Pokosová píla s posuvom – posuv, alebo pojazd. Je to funkcia píly, kde kotúč je umiestnený na koľajničkách a je možné ho posúvať smerom k sebe. Tým je možné odrezať oveľa širší materiál.

S pílou je možné vykonávať šikmé rezy až do 45° uhla. Pri takomto reze je však potrebné rátať, že čím je uhol rezu šikmejší, tým menší obrobok je možné odrezať.

Ďalším dôležitým parametrom je hmotnosť. Pri výbere píly je potrebné myslieť na to, či ju budete používať na stavbách a budete ju nosiť napríklad na rôzne poschodia. Vtedy je dobré vybrať menšiu kompaktnejšiu pílu. Pri práci v jednej dielni je možné vybrať aj pílu spojenú so stolíkom.

Doplnkové funkcie:

  • pracovné svetlo/laser – osvetlenie pracovnej plochy, alebo označenie pílenej plochy zjednodušuje prácu
  • odsávanie – každá píla je vybavená vreckom na prach, toto vrecko je možné zameniť za priemyselný vysávač alebo odsávacie zariadenie, razom bude práca príjemnejšia a čistejšia
  • pracovný stôl – pílu je potrebné pevne upevniť, ideálne na originálnom pracovnom stole
  • svorka na materiál – obrábaný materiál musí byť pevne uchytený, k tomu dopomáha svorka, ktorá je väčšinou súčasťou pokosovej píly
Foto: PR servis
Pokosová píla, Seocentrum, PR článok, nepoužívať

V ponuke nájdete pokosové píly so sieťovým ale aj s akumulátorovým napájaním. Akumulátorová pokosová píla v súčasnosti parametrami hravo nahradí sieťovú pílu a môžete ju použiť všade tam, kam kábel nedočiahne.

chyba