Budúcnosť v stomatológii: Bezbolestné opravovanie zubov a roboti

Nové technológie sa rozširujú do viacerých oblastí. Tým, čo sa blíži v stomatológii najrýchlejšie, je bezbolestné opravovanie zubných kazov a pomoc robotov pri operáciách.

14.05.2019 00:00
KOBOZ service, PR článok, nepoužívať Foto:

Aj keď idea toho, že by zo zubných ordinácií zmizli vŕtačky, je dnes prakticky nepredstaviteľná, je možné, že sa tak v pomerne blízkej budúcnosti stane. A čo takto roboti, ktorí budú pracovať pod dohľadom stomatológov?

Foto: pixabay.cz
Koboz service, PR článok, nepoužívať

Zubní lekári už nebudú potrebovať vŕtačky

Zubný kaz je spolu s parodontózou najčastejším ochorením ústnej dutiny. Zubný kaz sa ročne objaví u viac ako dvoch miliárd ľudí na celom svete. Jeho vznik má niekoľko fáz. Ešte predtým, než sa zubný kaz skutočne objaví, dochádza k tomu, že v zubnej sklovine ubúdajú minerály potrebné pre jej zdravie a silu. Ak sa kaz podchytí vo fáze, kedy sa ešte len pokúša napadnúť oslabenú zubnú sklovinu, tak sa v budúcnosti zrejme budeme môcť vyhnúť nepríjemnému vŕtaniu zubov.

Vedci v Londýne totiž vyvinuli špeciálnu metódu, pomocou ktorej sa do skloviny dostane vápnik a minerály, ktoré jej v danej chvíli chýbajú. Týmto by malo dôjsť k zamedzeniu šírenia zubného kazu a tým pádom by sa pacienti vyhli aj nepríjemnému vŕtaniu. Dnešné metódy spočívajú len v invazívnom odstraňovaní zubného kazu a následnom zhotovení výplní.

Prvý úspech robota v stomatológii

Foto: pixabay.cz
Koboz, PR článok, nepoužívať
V niektorých odvetviach už dnes dochádza k tomu, že sa človek nahradí robotom. Často preto, že je pomerne veľký nedostatok kvalifikovaných pracovníkov na určitých pozíciách. Touto oblasťou je práve aj stomatológia. Úplne prvý pokus o využití robota v stomatológii prebehol v Číne. Konkrétne išlo o voperovanie zubných implantátov, ktoré robot zvládol bez problémov s ľudskou asistenciou iba kvôli podaniu lokálnej anestézie.

Vývoj robota použitého pri tomto zákroku prebiehal štyri roky aj preto, že bolo nutné odstrániť všetky možné chyby, ktorých by sa mohol dopustiť. U zákroku bol prítomný tím lekárov, aby na robota dohliadol, ale obavy tu neboli vďaka správnemu naprogramovaniu robota.

Autor: www.nazuby.eu

chyba