Ako si vybrať správny konvektomat do vašej kuchyne?

Dobrý kuchár prebudí vaše chute a zmysly. Varenie je však namáhavá a zdĺhavá činnosť. Pri varení častokrát miniete veľa času a energie. Konvektomat sa často využíva v reštauráciách či prevádzkach. Vďaka jeho použitiu v kuchyni vie šéfkuchár zaručiť rýchle dodanie jedla v požadovanej teplote.

22.11.2018 11:07

Konvektomat sa podobá na veľkú pec. Medzi hlavné funkcie patrí využitie pary či horúceho vzduchu do 300° C. Ideálny je preto na prípravu ryže, zemiakov, vyprážaného i grilovaného jedla jedla, hranolčekov či dokonca dobrôt ako parené buchty.

Foto: PR servis
Konvektomat, PR článok, reklama, nepoužívať

Výhodou konvektomatu je, že vďaka nemu viete pripraviť čo najviac jedál v najkratšom možnom čase. Od prípravy dokonale chutného jedla vás delí len pár gombíkov. Zvoľte si program, funkciu či teplotu a pripravte niekoľko porcií naraz.

Konvektomaty sa delia na viacero druhov. Pri kúpe je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Ak si neviete rady s výberom, prečítajte si naše tipy.

1. Kapacita

V ponuke sa nachádzajú ako malé minikonvektomaty s kapacitou dvoch či troch nádob až po profesionálne s kapacitou 40 gastronádob. V prepočte na porcie je možné pripraviť zároveň 50–600 porcií jedla. Výber taktiež záleží od priestoru, ktorý je možné v kuchyni vymedziť.

Foto: PR servis
Konvektomat, PR články, reklama, nepoužívať

2. Elektrické a plynové konvektomaty

Títo šikovní pomocníci v kuchyni sa delia podľa média, s akým pracujú. Konvektomaty nájdete ako elektrické, tak aj plynové. Kvalitatívne nie je žiaden rozdiel vo výslednom jedle. Výber záleží od možností priestorov, do ktorých plánujete produkt umiestniť.

Foto: PR servis
Konvektomat, Pr článok, reklama, nepoužívať

3. Para

Ďalším rozdielom je mechanizmus výroby pary. Nástrekové stroje vyrábajú paru prostredníctvom vody na výhrevnom telese. Tento prístup je jednoduchší a jeho výhodou je nižšia cena. Problémom je však pomalšia účinnosť a vznik hmly. Ďalším druhom sú bojlerové stroje, kde sa para vytvára ponorením telesa do vody. Výhodou je lepšia regulácia vlhkosti a množstva pary. Nevýhodou je zasa vyššia cena.

4. Zložitosť

Na trhu je možné nájsť produkty s jednoduchým gombíkových ovládaním, ale aj s prepracovanou dotykovou obrazovkou ako na smart telefónoch. Zložitosť systému záleži od komplexnosti funkcii konvektomatu. Prípravu jedál, nastavenie teploty či pary si môžete uložiť do pamäti a nastaviť si tak program podľa vašej chuti. S vyššou zložitosťou však prichádza aj zvýšenie finálnej ceny za produkt.

Príprava jedál nemusí byť pre vás len trápením a zbytočným požieračom času. Konvektomaty sú ideálnym pomocníkom do reštaurácii ale i do domácností. Stačí si len vybrať ten správny.

chyba