Na Slovensku sa už predávajú prvé televízory s 8K rozlíšením

Na vysoké rozlíšenie sme si už zvykli a ponúka ho takmer väčšina televízorov na našom trhu. Vyvstáva však otázka, prečo Samsung prišiel s 8K rozlíšením na svojich QLED televízoroch v čase, keď je obsahu v takomto rozlíšení ešte veľmi málo.

26.11.2018 00:00
Samsung 8K, PR článok, nepoužívať Foto:
Samsung 8K

Viac bodov, väčšia ostrosť

Štatistiky predaja naznačujú, že každým rokom sa predávajú televízory so stále väčšou uhlopriečkou. Na väčšej obrazovke a pri bližšom pohľade na ňu sa však môže prejaviť tzv. efekt rozpixelovania obrazu. To znamená, že obraz stráca svoju ostrosť a vy môžete vidieť jednotlivé body obrazovky. Nové 8K rozlíšenie sa skladá zo 7680 na 4320 pixelov, čo je štyrikrát viac než má televízor s rozlíšením 4K. Preto aj pri pohľade z bezprostrednej vzdialenosti neuvidíte žiadne body, len čistý a ostrý jednoliaty obraz tak, ako ho vidíte v skutočnosti. Keďže oko má svoje obmedzenia a 8K rozlíšenie by bolo pri malých uhlopriečkach zbytočné, v ponuke sú len 8K televízory od uhlopriečky 65 palcov.

Samsung 8K Foto: PR servis
02 Dining Room C 0097 zmens - kopia Samsung 8K

Málo obsahu nerozhoduje

Odborníci však pripomínajú, že obsahu pre takéto obrazovky je zatiaľ veľmi málo a kvalitný obraz si tak nemôžeme vychutnať. Samsung preto prišiel s riešením v podobe využitia umelej inteligencie 8K AI Upscaling. Tá sa postará o to, že aj obsah v nižšej kvalite je možné si vychutnať v kvalite približujúcej sa 8K. Quantum Processor 8K rozpozná a prevzorkuje obsah napríklad zo streamingovej služby, set-up boxu alebo filmu z USB disku do 8K rozlíšenia. Televízor najskôr analyzuje zdrojový obsah a pre následný prepočet do 8K rozlíšenia ho porovnáva s dynamickou knižnicou vzorov, tvarov a farieb. V druhom kroku použije algoritmus, ktorý najlepšie zodpovedá danému obsahu a prevedie finálnu reprodukciu obrazu do plného rozlíšenia 8K a to vrátane zvuku. Vďaka tomu môžete sledovať najlepší obsah na trhu.

Maximálny jas

Nový Samsung QLED 8K Q900R má aj ďalšie prvenstvo. Tým je maximálny jas na úrovni 4000 nitov, ktorý podporuje väčšina filmových štúdií. Je to aj vďaka kombinácii technológie Real 8K Resolution, priameho zadného podsvietenia Direct Full Array Elite, ktoré zvyšuje kontrast, a presnému riadeniu farieb. Televízor navyše dokáže zobrať 100% farbené spektrum.

Televízory Samsung QLED 8K sú v predaji s uhlopriečkami 65, 75 a 85 palcov.

Samsung 8K Foto: PR servis
Samsung 8K, PR článok, nepoužívať Samsung 8K
chyba