5 parametrov, ktoré sa oplatí porovnávať pri kúpe kompresora

Bez ohľadu na to, či kupujete "hobby" či profesionálny kompresor, ak si vyberiete kompresor spĺňajúci patričné parametre, práca vám pôjde pekne od ruky ...

08.06.2018 08:00
kompresor-manutan-sk

Výkon / tlak vzduchu

Výkon kompresora je udávaný v kPa (kilopascal), prípadne baroch (1 kPa = 0,01 Bar). Výkon hobby kompresorov sa pohybuje od 700 kPa / 7 Bar vyššie, čo je tlak dostatočný pre všetkých „hobby“ aktivity, ako je napr. nafukovanie bazéna, hracích lôpt, pneumatiky osobného auta a pod. Vyšší výkon budete potrebovať v prípade, že kompresor potrebujete pre prácu s hydraulikou, kvalitným pneumatickým náradím a pod.

Výkon kompresora možno upravovať redukčným ventilom, tj. ak na kompresor s výkonom 7 Bar nastavíte redukciu na 0,2 Bar, tlak výstupného vzduchu bude 0,2 Bar.

Objemový prietok

Hobby kompresory zvládnu prietok vzduchu o objeme cca 120 litrov za minútu, profesionálne potom o 350 litrov vzduchu za minútu a viac. Pozor na fakt, že samotný objemový prietok je veľmi ovplyvnený šírkou a dĺžkou hadice.

Hluk počas prevádzky

Medzi hlučnejšie typy kompresorov patria tie piestové (základné delenie kompresorov je na piestové a skrutkové, pričom skrutkové sú používané spravidla vo veľkých podnikoch). Prevádzkový hluk týchto kompresorov sa pohybuje medzi 40 dB a 100 dB, kde prvá hodnota zodpovedá prevádzkovému hluku umývačky riadu či tepelného čerpadla, druhá potom hluku prechádzajúceho vlaku či prevádzkovému hluku záhradnej kosačky. V domácich podmienkach či prevádzkach neumožňujúcich ochranu sluchu za pomoci štupľov do uší či slúchadiel, sú vhodnejšie tzv. odhlučnené kompresory s prevádzkovou hlučnosťou okolo 40 dB.

Objem tlakovej nádoby

Na „hobby“ aktivity si vystačíte s kompresorom bez tlakovej nádoby. Ak však kompresor potrebujete pre prácu s pneumatickým náradím či činnosti vyžadujúce veľký objem vzduchu v krátkom čase, nezaobídete sa bez kompresora s tlakovou nádobou. Hobby kompresory disponujú nádobami s objemom okolo 25 litrov, profesionálne kompresory potom 100 a viac litrovými nádobami.

Vzhľadom k tomu, že kompresory s veľkými tlakovými nádobami sú menej mobilné, tie najväčšie nedisponujú kolieskami a sú výrazne náročnejšie na voľné miesto, je vhodné skutočne dobre spočítať, aký je minimálny požadovaný objem vzduchu, tj. veľkosť tlakovej nádoby nepredimenzovať.

Spotreba

Aj u kompresorov je dôležitým faktorom spotreba, konkrétne spotreba elektrickej energie pri stláčaní vzduchu. Pri profesionálnom používaní kompresora je množstvo spotrebovanej elektriny natoľko veľké, že niektoré závody dokonca vyhodnocujú efektivitu kompresora na wattmetre. Pri výbere kompresora sa teda pýtajte nielen na spotrebu elektriny pri voľnobehu, ale aj spotrebu pri plnej záťaži. Sami si potom ľahko spočítate rozdiel v účte za elektrinu pri jednotlivých produktoch.

chyba