Novinky slovenských bánk: vymakané mobilné appky aj úver bez úroku

Bezdotykové platby smartfónom, vymakané mobilné aplikácie na rýchlu správu účtu dostupné všade. To je len časť toho, čo dnešné moderné technológie ponúkajú klientom slovenských bánk. Čoraz atraktívnejšie sú aj úvery s nulovým úrokom.

25.05.2018 08:00
shutterstock 167852012

Finančné domy sa stále viac snažia klientom prinášať rôzne novinky s cieľom zjednodušiť a hlavne urýchliť spravovanie financií. Veľký prelom v tejto oblasti nastal s nástupom internet bankingu, dnes sú však možnosti pre klientov slovenských bánk omnoho širšie.

Mobilné appky sú čoraz populárnejšie

Do popredia sa za posledné roky vďaka smartfónom dostali mobilné bankové aplikácie, ktoré dnes ponúkajú už takmer všetky banky. Nenechajte sa však pomýliť, takéto appky neslúžia len na rýchly prehľad o stave vášho účtu, dokážu toho oveľa viac. Mobilné aplikácie umožňujú klientom zaplatiť faktúru naskenovaním QR kódu, dokonca dokážu za vás odoslať peniaze osobe, ktorej číslo účtu nepoznáte. Kvalitné mobilné appky ponúkajú zákazníkom aj možnosť bezplatných notifikácií pri každom pohybe na účte či navigáciu na pobočku a k bankomatu.

Noste svoju banku pri sebe

S čerstvou novinkou v oblasti digitálnych bankových služieb prišla najväčšia internetová banka mBank. Svojim klientom nedávno predstavila novú verziu mobilnej aplikácie, ktorá okrem vyššie spomínaných výhod obsahuje aj unikátnu službu Google Pay. Ako prvá na Slovensku má vo svojej appke plne integrovanú mobilnú službu, ktorú môžu klienti využívať na jednoduché a bezpečné platenie účtov. Znamená to, že si do svojho mobilu už nemusíte sťahovať žiadne ďalšie aplikácie, pomocou jednej dokážete realizovať bezkontaktné platby mobilom na viac ako 43-tisíc predajných miestach po celom Slovensku.

Bezpečná platba bez karty či hotovosti

V čom je teda služba Google Pay taká revolučná? Nielenže v plnej miere nahrádza hotovosť a platobné karty, zároveň klientom dokáže zabezpečiť vysoký stupeň ochrany údajov. Služba totiž funguje tak, že pri každej jednej platbe sa vytvorí unikátne virtuálne číslo s bezpečnostným kódom. Obchodníci teda už v rámci platenia nemajú prístup k informáciám o vašej platobnej karte. V praxi to vyzerá tak, že pri pokladni stačí z vrecka vytiahnuť mobil, displej s aplikáciou priložiť k terminálu a o niekoľko sekúnd máte zaplatené. Novinka vás zachráni aj v prípade, že si napríklad v aute zabudnete peňaženku, vďaka appke máte skrátka prístup k svojim financiám neustále. Aplikáciu si pritom stačí stiahnuť z Google Play či Apple store, inštalácia je rýchla a používateľské rozhranie podľa viacerých odborných recenzií jednoduché a in.

Úver zadarmo sa oplatí

Banky neprinášajú zaujímavé novinky len v online svete, no aj v rámci samotných finančných produktov. Vyhľadávanou v poslednom období je najmä pôžička s nulovým úrokom alebo inak povedané „úver zadarmo“. Znamená to, že klient si od banky požičia nejakú sumu, tá si od neho ale nepýta žiaden úrok. Znie to príliš neuveriteľne, aby to bola pravda? Nuž, áno aj nie. Konkurenčný boj medzi bankami o klientov na jednej strane prináša znižovanie úrokových sadzieb, na strane druhej odborníci upozorňujú, že takéto úvery bez úroku môžu byť len pekným marketingovým lákadlom. Na prvý pohľad úver zadarmo sa veľmi rýchlo dokáže zmeniť na nevýhodnú pôžičku. Dôvodom sú poplatky, ktoré si banky účtujú napríklad za vybavenie úveru či správu účtu. Niektoré dokonca zachádzajú klientov pokutujú za nesplnené podmienky. Úver zadarmo je teda skvelou možnosťou, ako si rýchlo požičať menšiu sumu, no treba si dať dobrý pozor pri výbere.

Ako si vybrať z úverov zadarmo?

Rozhodujúcim kritériom pri výbere bezúročnej pôžičky je okrem spomínaných poplatkov aj tzv. RPMN, čiže ročná percentuálna miera nákladov. Do nej sú totiž už zahrnuté kompletne všetky náklady spojené s úverom, inak povedané suma, ktorú musíte banke vrátiť za požičané peniaze. V súčasnosti najnižšiu RPMN ponúka internetová banka mBank v rámci produktu mPôžička plus s nulovým úrokom. Požičať si môžete od 350 až do 1 500 eur, mesačné splátky sa pohybujú už od desiatok eur. Koľko teda banke navyše zaplatíte? Tak napríklad pri sume 800 eur to je 16 eur, pri 1 200 eurách si banka vypýta len 24 eur. Maximálna suma, ktorú uhradíte banke vo forme jednorazového poplatku, je 30 eur, a to vtedy, ak požiadate o maximálnu sumu 1 500 eur.

Najlepšia na trhu

Spomínaná ročná percentuálna miera nákladov je len 3,81 %, v porovnaní s konkurenciou je tak podstatne nižšia. Výhodou mBank a jej bezúrokovej pôžičky je aj to, že vás nebude pokutovať, ak sa rozhodnete splatiť tento úver predčasne v akomkoľvek termíne. Samozrejme treba rátať aj s nejakými podmienkami, tou hlavnou je, že musí ísť o vašu prvú pôžičku v rámci danej banky.

chyba