Aké parametre porovnávať pri výbere tepelného čerpadla?

Rozhodne nie cenu, pretože tá sama o sebe nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Tepelné čerpadlo s nízkou obstarávacou cenou má spravidla nižší výkon a vyššiu spotrebu energie a pod. Rovnako tak predajcovia ponúkajú v rámci obstarávacej ceny iné sady príslušenstva a pod. Poďme sa teda pozrieť aké parametre môžu ospravedlniť vyššiu obstarávaciu cenu a napovedať Vám, že konkrétne čerpadlo je výhodnou investíciou.

30.04.2018 08:00
screen-ivt-cerpadlo

Výkon

Čím vyšší je výkon tepelného čerpadla, tým viac tepla s nižšími nákladmi získate. Samozrejme, s rastúcim výkonom rastie obstarávacia cena čerpadla. Je teda nutné vybrať si také tepelné čerpadlo, ktorého výkon je vhodný pre požadovaný objem tepla. Skúsený predajca Vám s týmto samozrejme pomôže. Vyvarujte sa však toho, že výkon čerpadla budete „odhadovať“.

Pri tepelnom čerpadle je zásadná efektivita výroby tepla, ktorá je uvádzaná parametrami COP a SCOP, kedy platí, že čím vyššia hodnota, tým efektívnejšie tepelné čerpadlo pracuje s elektrickou energiou.

Záruky

Na tepelné čerpadlá získate štandardnú dvojročnú záruku, niektorí predajcovia či výrobcovia však ponúkajú aj predĺženú záruku, a to až 10 rokov. Líšia sa však podmienky, za ktorých sú tieto záruky poskytované a možnosti sú nasledujúce:

  • záruku si „kupujete“ ako ďalšiu službu
  • záruku získavate kúpou ďalšieho produktu či služby
  • záruka je zahrnutá v cene tepelného čerpadla

V prípade, že Vám predajca ponúka záruku dlhšiu ako 5 rokov, zistite si, či je schopný svoj sľub splniť a či sa jedná o stabilnú spoločnosť s dlhou históriou a dobrými referenciami v prípade uplatňovania záruk.

Hluk

Najmä u jednotiek vzduch / vzduch a vzduch / voda môže hrať úlohu miera hluku vonkajšej jednotky tepelného čerpadla. Štandardne, tieto jednotky je vhodné umiestniť mimo bezprostrednú blízkosť miestností určených k spánku, terás, balkónov a pod. Kvalitné tepelné čerpadlá vydávajú hluk na úrovni pracujúcej umývačky riadu, menej kvalitné jednotky sú hlučnejšie.

Inštalácia

Áno, tepelné čerpadlá typu vzduch / vzduch zvládne inštalovať priemerne manuálne zručný jedinec. Avšak, u ostatných typov čerpadiel, aj z dôvodu ich vyššej obstarávacej ceny a rizika vyššej škody v prípade neodbornej inštalácie, je vhodné prenechať tieto práce odborníkom. Predajcov čerpadiel sa pýtajte, či sú schopní Vám ponúknuť aj inštaláciu, alebo či tieto práce „outsourcujú“ do stavebnej firmy či dokonca, či si tieto práce musí zabezpečiť sám klient. Preferujte predajcov, ktorí majú vlastný tím skúsených pracovníkov. Nekvalitná inštalácia sa veľmi pravdepodobne prejaví negatívne na výkone čerpadla, prípadne aj jeho životnosti a hlučnosti.

Porovnávajte porovnateľné

Predajcovia tepelných čerpadiel vedia, kde sú slabiny nimi ponúkaných čerpadiel, tí nečestní z nich sa teda uchyľujú k tomu, že u ponúkaných produktov uvádzajú nesprávne údaje, či už ide o výkon, hlučnosť či uvádzanú kvalitu použitých materiálov. Toto správanie však nie je výsadou predajcov v ČR či na Slovensku, vyskytuje sa prakticky kdekoľvek na svete. Z tohto dôvodu vzniklo v Európskej únii označenie „Európska značka kvality Q“, ktorá klientom dáva záruku toho, že:

  • parametre uvádzané na čerpadle zodpovedali skutočnosti, čo overuje registrované technické centrum (v prípade Českej republiky Strojárenský skúšobný ústav, š.p. v Brne). V rámci testovania podstupuje tepelné čerpadlo aj niekoľko pevne stanovených skúšok, viď prehľad tu
  • dovozca či výrobca poskytol dostatočnú technickú podporu a zároveň mal vybudovanú servisnú sieť s reakčnou dobou do 24 hodín
  • hlavné komponenty boli v zhode s medzinárodnými i národnými predpismi
  • akustický hluk tepelného čerpadla za prevádzky neprevyšoval stanovenú úroveň
  • tepelné čerpadlá boli dodávané s návodom v národnom jazyku
  • sa na tepelné čerpadlo vzťahovala záruka dodávok náhradných dielov po dobu minimálne desiatich rokov
  • tepelné čerpadlo dosahovalo minimálnych hodnôt efektívnosti COP, a to:
  • 4,3 u čerpadiel zem/voda
  • 5,1 u čerpadiel voda/voda
  • 3,1 u čerpadiel vzduch/voda
  • 4,3 u čerpadiel priame odparovanie/voda

Predajcov tepelných čerpadiel, ktorých ponuky budete porovnávať, sa teda pýtajte aj na to, či nimi ponúkané produkty disponujú touto značkou kvality.

chyba