Výber tabletov nie je len o ich výkone. Čo by ste si mali pri kúpe okrem toho všímať?

Popularita tabletov neustále rastie, vďaka čomu je ich na trhu skutočne veľké množstvo. Ako si však vybrať ten správny a na aké parametre sa treba sústrediť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

27.04.2018 10:05
Young bearded businessman sits in cafe at...

Na čo tablety potrebujete?

Pred samotným nákupom a rozhodovaním sa, ktoré tablety sú pre vás tie pravé, je potrebné ujasniť si, na čo ho chcete vlastne používať. Budete na ňom odpovedať na e-maily, upravovať dokumenty alebo s ním budete chodiť na schôdzky? Potom sa vám určite hodí tablet s dlhšou výdržou batérie, ku ktorému môžete v prípade potreby pripojiť klávesnicu. Ak zase chcete hrať hry, používať množstvo aplikácií či prehrávať video vo Full HD, siahnite radšej po modeli s viacjadrovým procesorom, kvalitným grafickým výkonom, veľkou internou pamäťou, operačnou pamäťou RAM a dostatočne veľkým displejom s vysokým rozlíšením.

Veľkosť a hmotnosť

Čo sa týka veľkosti, najbežnejšie sú tablety so 7“ a 10“ displejom. Veľkosť displeja má vplyv aj na hmotnosť tabletu i jeho výdrž. Väčšie tablety sú ťažšie a vo väčšine prípadov vydržia na jedno nabitie kratšiu dobu. Tablet na cesty, ktorý bude slúžiť na čítanie či surfovanie po internete, je vhodnejší skôr menší okolo 7”. Takýto tablet je dostatočne ľahký a relatívne dobre sa ovláda aj jednou rukou. Na domáce využitie, pozeranie filmov, hry či občasnú prácu s dokumentmi sú vhodné tablety s 10” displejom, pri ktorých už nie je prekážkou ani vyššia hmotnosť. Tablety sa aj v rovnakej triede môžu odlišovať aj o 100 gramov. Pokiaľ je pre vás dôležitý každý jeden gram, stojí za to sledovať aj hmotnosť.

Batéria a ďalšia výbava

Výdrž batérie je rozhodne jeden z najväčších problémov. Aj napriek tomu vo väčšine prípadov vydrží batéria dlhšie, ako ste napríklad zvyknutí pri notebooku. Musíte rátať s tým, že pri intenzívnom hraní a zapnutej Wi-Fi či 3G sa batéria vybije za niekoľko málo hodín. Okrem toho si všímajte, či má tablet USB port klasickej veľkosti, či je vo výbave HDMI port, či má tablet GPS modul a podobne.

chyba