Čím starší, tým lepší. Možno aj vy máte doma pamätný mobil

V dôsledku pokroku meníme mobilné zariadenia stále častejšie - možno sa aj u vás doma nájdu staré exempláre, ktoré ešte majú svetu čo ponúknuť.

17.04.2018 08:00
OSK zbierka mobilov il1
Zdroj: Orange

Mobilné telefóny sú každodennou súčasťou našich životov a bez svojho milovaného zariadenia sa cítime ako bez ruky. Na Slovensku by sme len ťažko hľadali domácnosť, v ktorej by sa nepovaľovali staré či nepotrebné mobily. Problémom je, že na ne ľudia väčšinou zabudnú, a preto sa v domácnosti hromadia. Pri veľkých upratovaniach väčšinou skončia v koši, kam nepatria.

Zdroj: Orange
OSK zbierka mobilov il3 Zdroj: Orange

Zahodený mobilný telefón dokáže kontaminovať pôdu aj pitnú vodu

Mobilný telefón sa na obyčajnej skládke pochopiteľne nerozloží. Práve naopak. Začnú sa z neho uvoľňovať látky ako arzén či olovo. Tie vplyvom vonkajšieho prostredia na skládke zamoria pôdu a otrávia zvieratá, ktoré sa na skládku chodia dokrmovať. Pritom len jeden mobilný telefón stačí na zamorenie až 132 000 litrov pitnej vody. Mobilné telefóny sa skladajú z množstva drahých kovov, ako je zlato, striebro a platina. Tie sa odstránia a použijú ďalej, napríklad aj v šperkárskom priemysle.

Máte doma starý mobilný telefón? Môže sa stať exponátom v múzeu

Orange patrí k operátorom, ktorí pravidelne zbierajú nepotrebné mobilné telefóny. V aktuálnej zbierke sa rozhodol vstúpiť do premiérovej spolupráce s Múzeom Mobilov v Dobšinej. Aj váš telefón má tak jedinečnú šancu obohatiť unikátnu expozíciu, o ktorej písali aj v New York Times. Štefan Polgári, kurátor múzea, z Orange zbierky zachránil výnimočné modely, ktoré mu v múzeu chýbajú a na oplátku odovzdá na recykláciu vyše 2000 poškodených či inak znehodnotených mobilov zo svojho archívu.

Zdroj: Orange
OSK zbierka mobilov il2 Zdroj: Orange

Ak telefón odovzdáte, prispejete Lige proti rakovine

Za každý odovzdaný kus navyše Orange prispeje sumou 0,50 eur neziskovej organizácii, tentokrát Lige proti rakovine. Každým starým telefónom tak pomáhate trikrát – životnému prostrediu, kultúrnemu dedičstvu a tiež dobrej veci. Zároveň ste zaradení do žrebovania o Samsung Galaxy A5 black. Okrem dobrého pocitu môže byť vašou odmenou aj nový smartfón. Viac informácií nájdete na webovej stránke Orangeu v časti Spoločenská zodpovednosť.

chyba