RealityCapture – softvér raziaci si cestu nie len v Hollywoode

RealityCapture je fotogrametrický softvér, za ktorým stojí slovenská spoločnosť Capturing Reality a ktorý sa stáva top voľbou nielen pre Hollywoodske štúdiá.

12.01.2018 08:00

Capturing Reality je slovenská firma, ktorá vznikla v roku 2013 a vyvíja momentálne jeden z najlepších fotogramterických softvérov na trhu. So svojím produktom prišla na trh len vo februári 2016, no i napriek tomu sa teší obrovskému celosvetovému úspechu. Pre svoje unikátne vlastnosti je RealityCapture (RC) softvér voľbou číslo jeden pre väčšinu Hollywoodskych štúdií.

Fotogrametria je spôsob vytvárania 3D modelov z fotografií alebo laserových skenov. Videli ste film Ghost in the Shell? Ak áno, tak ste si určite všimli obrovské hologramy, ktoré sú viditeľné v panoráme mesta a predstavujú futuristické bilboardy. Práve tieto hologramy, alebo „sologramy“, ako ich nazývajú tvorcovia filmu, boli vytvorené pomocou softvéru RealityCapture. Každý jeden sologram je v skutočnosti reálny herec, ktorý zahral svoju úlohu v dóme zostaveného z fotoaparátov. Každý jeden pohyb, ktorý herec urobil, bol nasnímaný zo všetkých smerov naraz 80 špeciálnymi kamerami so synchronizovanou spúšťou a s rýchlosťou 24 obrázkov za sekundu. Jednotlivé obrázky zo všetkých smerov boli v každom momente spracované v RC a vznikol tak v každom momente 3D model herca. Inými slovami sa tomu hovorí aj 4D model. Tento 4D model bol následne postprodukciou zasadený do filmu.

2
1

Softvér nemá svoje uplatnenie len vo filmoch. Určite väčšina z vás niekedy hrala nejakú počítačovú hru. Aj vďaka RealityCapture sa môžete prechádzať po reálnych, od skutočnosti len ťažko rozpoznateľných prostrediach. Prechádzate sa ulicami New Yorku alebo kanadským lesom? Vďaka RC už nemusia animátori prácne modelovať každú jednu vec, ktorú vidíte. Každý dom, skalu či strom. RC zjednodušuje prácu tým, že na vytvorenie 3D modelu vám postačia fotografie.

RealityCapture má však obrovské uplatnenie aj mimo filmového a herného priemyslu. Či už sa jedná o architektúru, geodéziu, stavebné inžinierstvo alebo kultúrne dedičstvo. Práve v tejto oblasti bol RealityCapture vybraný na digitilizáciu slovenského kultúrneho dedičstva. Vďaka nemu si môžete vo virtuálnej realite pozrieť zblízka muzeálne artefakty, ku ktorým by ste inak nemali prístup a spraviť si virtuálnu prehliadku napríklad Bojnického zámku.

Takže nabudúce, keď budete pozerať nejaký film, hrať počítačovú hru alebo absolvujete prehliadku vo Virtuálnej Realite, spomente si, že to, čo vidíte je možné aj vďaka slovenskej firme Capturing Reality a ich softvéru RealityCapture.

chyba