Smartfóny sú inteligentné len tak, ako ich software

Kúpili ste si nový telefón, no neponúka vám tie funkcie, ktoré od neho potrebujete? V takom prípade mu chýbajú aplikácie.

08.06.2016 16:38
Foto: Thinkstock
telefon sita inzercia

Hovorí sa, že každá reťaz je len tak silná, ako jej najslabšie ohnivko. To isté platí aj o dnešných inteligentných telefónoch. Ak máte nadupaný mobil, ktorý ponúka skvelý výkon a veľkú obrazovku, musí ponúkať aj dostatok programových možností pre praktické využitie v bežnom živote. Na to, aby bolo takýchto možností čo najviac, slúžia mobilné aplikácie do telefónov.

Začnite hľadať online

Veľkou výhodou internetu je, že poskytuje doslova neobmedzené možnosti, čo sa týka vyhľadávania obsahu rôzneho druhu. To isté platí aj pre aplikácie do mobilných telefónov. Veľmi dôležité je hľadať podľa toho, aký operačný systém má váš mobilný telefón.

Väčšina telefónov disponuje operačným systémom Android, ktorý je založený na jadre Linux. Ide o rozsiahlu tzv. open source platformu, ktorá sa uplatňuje nielen v smartfónoch, ale aj v tabletoch, navigáciach, PDA a čoraz viac už aj v domácich spotrebičoch alebo autách. Android využívajú napríklad mobily Samsung, HTC alebo Nexus One.

V tesnom závese za Androidom je iOS, čo je operačný systém pre Apple. Tento operačný systém sa využíva výhradne len v zariadeniach Apple a to tak v mobilných telefónoch, ako aj v tabletoch, počítačoch a iných smart zariadeniach a technológiach. Tretím najrozšírenejším operačným systémom je Windows od spoločnosti Microsoft.

Doma aj v zahraničí je dostatok možností

Čo sa týka portálov, kde je možné získať mobilné aplikácie, čiže programy, pre smartfóny, domáci aj zahraničný internet ponúka dostatok zaujímavých webstránok s takýmto obsahom. Pre tých, čo hľadajú aplikácie čisto pre Android je k dispozícii najznámejší zahraničný portál Google Play, kde sa dá získať komplexný multimediálny obsah aj aplikácie.

Pre iOS má Apple tiež zriadený vlastný portál App Store, ktorý je zas špecializovaný len pre tento operačný systém. Podobne ako v prípade konkurencie pre Android, aj tu je možné získať všemožný multimediálny obsah, čiže nielen aplikácie, ale aj hudbu, knihy, filmy a podobne.

Na Slovensku môžeme odporučiť univerzálny portál najAPPKY.sk, ktorý patrí pod Najky.sk, čo je portál prevádzkovaný pod hlavičkou Webnovín. Tu získate aplikácie aj zadarmo a hlavne bez obmedzenia operačného systému, hoci najviac prevládajú programy pre Android.

Pozor na zdroj

Prv, ako sa rozhodnete stiahnuť akékoľvek aplikácie, uistite sa o tom, že ide o dôveryhodný zdroj. Samotný Google vyhľadávač napríklad nedôveryhodné stránky označuje, podobne to robia aj niektoré prehliadače, ako napríklad Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Ak sa rozhodnete pre niektoré z portálov, ktoré sme spomínali v tomto článku, máte istotu, že ide o naozaj seriózne webové stránky, kde vám nič nehrozí.

chyba