Som ženou v IT

Eva Danillová: „Dnešné IT je o šikovných a pozitívnych ľuďoch. Páči sa mi, že technológie dávajú na výber každému.“

12.11.2015 08:00
cvti inzercia

Eva je výkonnou riaditeľkou firiem VM Telecom a VIPTel. Ako úspešná manažérka sa denne stretáva s mladými ľuďmi a podporuje ich pri výbere informatiky ako smeru štúdia. V hľadáčiku má najmä dievčatá a dodáva: „Tie môžu na Slovensku veľa zmeniť. Sme totiž dôslednejšie ako chalani. Bolo by prospešné pre všetkých, ak by sme v IT mali žien viac.“

Eva Danillová; zdroj: archív Evy Danillovej
cvti inzercia Eva Danillová; zdroj: archív Evy Danillovej

Na Fakultu informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity išla Eva zo zvedavosti. „Na strednej škole bolo pre mňa jednoduchšie učiť sa veci tak, že ich najprv pochopím. Tak sme sa s kamarátkou rozhodli, že skúsime ‚to IT‘ na vysokej škole. Veď technológie sú o pochopení a logickom uvažovaní. S IT sme si potykali všetci bez rozdielu. Podporovali sme sa, vymýšľali a tvorili sme.“ Eva sa aktívne venuje aj mentoringu dievčat. Spolu s Aj Ty v IT sa snaží, aby verejnosť nebrala vážne predsudky voči technológiám. Hovorí o tom, čo sama zažila a pokračuje: „Medzi informatikmi nájdete množstvo naozaj veľmi príjemných a šikovných ľudí, ktorí závisiac od toho, ako budete chcieť, vás budú vo veľa veciach posúvať ďalej. FIIT bola a je pre mňa voľbou, ktorú by som určite nemenila, či už z pohľadu študenta alebo zamestnávateľa, pretože produkuje naozaj šikovných a pracovitých ľudí, o ktorých sa na slovenskom pracovnom trhu doslova bijeme. IT je skrátka rozhodnutie pre zajtrajšok,“ uzatvára Eva Danillová.

Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti. Pracujeme s dievčatami na stredných školách a cez workshopy, stretnutia, diskusie ich motivujeme k výberu IT smeru štúdia. Po troch rokoch aktivít sa Aj Ty v IT podarilo zvýšiť počet študentiek na IT fakultách v Bratislave a Žiline z 3 na 10 %. Informujeme, kontaktujeme a vzdelávame všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať. Sme v kontakte so spoločnosťami, ktoré podporujú ženy, pracujúce na IT pozíciách. A spolupracujeme so ženami ako Eva Danillová, ktoré podporujú Aj Ty v IT.

www.ajtyvit.sk
Pomáhame meniť Slovensko

Článok vyšiel s podporou projektu PopVaT, ktorý má za cieľ popularizovať vedu a techniku na Slovensku.

inzercia cvti podval
chyba