Som ženou v IT

„Chcela som byť maliarka, neskôr učiteľka, potom kuchárka...a dnes som IT manažérka.“

29.10.2015 08:00
Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT...
cvti inzercia Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti

Keď som bola malá, zahrala som sa hry ako Prince of Perzia alebo Neverhood. Páčilo sa mi, ako sú tí panáčikovia nakreslení a ako tam behajú, oveľa viac ako hranie. Kreslila som ľudí, zátišia, zvieratá, mimozemšťanov… Chcela som byť maliarka. Mala som aj maliarsky plášť a čiapku, čo mi mama ušila.

Keď sa narodila moja sestra, mojím vysnívaným povolaním bola učiteľka v škôlke. Veľmi rada som sa starala o moju sestričku. Vo voľnom čase som aj varila. Najprv to boli len raňajkové experimenty pre rodičov, neskôr hlavné jedlá a koláče, nakoniec aj torty. Túto záľubu mám stále, no už nemám sen stať sa kuchárkou.

Lenka Bahnová, zdroj: archív Lenky Bahnovej
cvti inzercia Lenka Bahnová, zdroj: archív Lenky Bahnovej

Na strednej sme na informatike začali programovať v Pascale. To bolo pre mňa to najúžasnejšie, čo som dovtedy zažila. V hlave som stále mala, že chcem ísť študovať matematiku. Potom prišla ďalšia zmena, prečo nie. Uvedomila som si, že programovanie ma baví omnoho viac. Odvahu mi dodalo aj to, že veľa mojich kamarátov si poslalo prihlášky na IT školy. Tak som poslala prihlášku na „MATFYZ“ aj na FIIT a nakoniec som išla na FIIT-ku. Išli tam všetci moji kamaráti. Na internáte som trochu spohodlnela a zlenivela. Očarilo ma veľké mesto, život bez rodičovského dozoru… Musím ale povedať, že ani raz som neoľutovala výber školy. Najviac sa mi páčil predmet Umelá inteligencia. Úžasné bolo, že po škole som si hľadala prácu asi 5 dní. Mala som kus šťastia. Ale ide najmä o to, že absolventi FIIT nemajú problém zamestnať sa aj vďaka menu svojej alma mater.

Cieľom Aj Ty v IT je zvýšiť počet žien v IT oblasti. Pracujeme s dievčatami na stredných školách a cez workshopy, stretnutia, diskusie ich motivujeme k výberu IT smeru štúdia. Po troch rokoch aktivít sa Aj Ty v IT podarilo zvýšiť počet študentiek na IT fakultách v Bratislave a Žiline z 3 na 10 %. Informujeme, kontaktujeme a vzdelávame všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať. Sme v kontakte so spoločnosťami, ktoré podporujú ženy, pracujúce na IT pozíciách. A spolupracujeme so ženami ako Lenka Bahnová, ktoré podporujú Aj Ty v IT.

www.ajtyvit.sk
Pomáhame meniť Slovensko

Článok vyšiel s podporou projektu PopVaT, ktorý má za cieľ popularizovať vedu a techniku na Slovensku.

CVTI podval 7.9.
chyba