Festival vedeckých filmov bude tento rok venovaný „svetlu“

Festival vedeckých filmov po druhý raz privíta nadšencov vedecko-populárnych filmov. Po ich vzhliadnutí si záujemcovia môžu vypočuť festivalové prednášky, zúčastniť sa sprievodných podujatí či pozrieť si interaktívne inštalácie. Keďže je rok 2015 Medzinárodným rokom svetla, hlavnou témou tohto ročníka bude práve svetlo.

12.10.2015 08:00
Filmárske talenty – víťazi jednej z kategórií...
CVTI inzercia Filmárske talenty – víťazi jednej z kategórií minuloročnej Súťaže amatérskych filmárov, ktorej témou bolo „Veda a technika – minulosť, prítomnosť a budúcnosť”; zdroj: CVTI SR

Hlavným ťahákom festivalu bude premietanie filmu Light out, ktorý bol v roku 2014 nominovaný na Canadian Screen Awards, ako najlepší vedecký dokumentárny snímok. Jeho autorom je kanadský režisér Michael McNamara, ktorý bude hlavným hosťom festivalu. McNamara vedie v kanadskom Toronte spolu s Judy Holm spoločnosť Markham Street Films, z ktorej produkcie pochádza viacero úspešných filmov premietaných na takých festivaloch ako je Hot Docs, TIFF, South by Southwest alebo Sundance Festival.

Premietanie filmu s diskusiou počas Festivalu...
cvti inzercia Premietanie filmu s diskusiou počas Festivalu vedeckých filmov 2014; zdroj: CVTI SR

Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť aj na iné vedecko-populárne filmy. Medzi premietanými snímkami budú napríklad Lightening reloaded, Live in Hell, Death of the sun či Avatars de Lumiere. Pravidelne aktualizovaný program nájdete na webovej stránke festivalu. Súčasťou festivalu budú taktiež rôzne prednášky či panelové výstavy, ako napríklad výstava „Nanormální svět“, ktorá sa venuje nanotechnológiám, nanomateriálom a možnostiam ich využitia. Ďalšou bude výstava „Otto Wichterle“, venovaná významnému českému vedcovi a vynálezcovi kontaktných šošoviek.

Festival sa bude konať od 9. do 13. novembra 2015 v Bratislave. Hlavné premietanie sa uskutoční v priestoroch Divadla Malá scéna STU. Novinkou tohto ročníka bude premietanie v UPeCe a KC Dunaj. V KC Dunaj sa môžu návštevníci tešiť aj na zaujímavú prednášku a workshop o laseroch.

Viac informácií o samotnom festivale, filmoch, súťažiach či festivalový program nájdete na webovej stránke www.fvf.cvtisr.sk.

Organizátorom Festivalu vedeckých filmov je Centrum vedecko-technických informácií SR, ktoré je priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR. Festival sa koná v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2015.

CVTI inzercia podval
chyba