Keď nejde výskum, pomôže pečenie

Vedkyňa roka Lucia Kučerová hľadá rozdiely medzi agresívnymi a „menej životaschopnými“ nádorovými bunkami. Keď sa jej nedarí pohnúť s výskumom, pečie.

14.10.2015 08:00
Mgr. Lucia Kučerová, PhD., zdroj: archív L....
CVTI inzercia Mgr. Lucia Kučerová, PhD., zdroj: archív L. Kučerovej

Mgr. Lucia Kučerová, PhD., riaditeľka Ústavu experimentálnej onkológie SAV, je odborníčka v oblasti molekulárnej onkológie. Podľa nej sa univerzálny liek na rakovinu očakávať nedá, keďže nádorové ochorenia sú priveľmi komplexné na to, aby sa dali liečiť jednou „tabletkou“. Budúcnosť onkologického výskumu vidí v nazeraní na nádor zvnútra, pretože nádor nie je nebezpečný vtedy, keď je veľký, ale keď je agresívny.

Hovorí: „… ako molekulárna biologička považujem za dôležité pozerať sa na molekuly, ktoré v bunkách určujú ich správanie a mali by slúžiť aj na predpovedanie agresivity. Melanómové bunky sú veľmi špecifické tým, že sa vedia veľmi dobre prispôsobiť. Podarilo sa nám dokázať, že ich nie sme schopní identifikovať na základe znakov na ich povrchu. Skôr sa nám zdá, že pri týchto bunkách je kľúčová zmena v ich metabolizme. To ma navádza k tomu, prestať sa pozerať na to, čo je na povrchu, ale pozrieť sa pod „kabátik“ a skúmať ich vnútro.“ Vedecká práca je podľa nej veľmi zložitá. Človek môže sedieť a sústrediť sa koľko chce, no nemusí vymyslieť vôbec nič. Keď však nechá myšlienky voľne plynúť, napríklad pri mechanickej činnosti akou je pečenie, veľakrát mu napadnú veci, ktoré jeho prácu posunú ďalej ako sedenie v kancelárii.

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

CVTI podval inzercia
chyba