Chemik s povahou Indiana Jonesa to zavaril superpočítaču

Prof. Ing. Vladimír Lukeš, DrSc., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, chcel byť v detstve archeológom, aby mohol objavovať a spoznávať už zaniknuté svety - ako nesmrteľný Indiana Jones.

29.09.2015 08:00
cvti inzercia
prof. Ing. Vladimír Lukeš, DrSc.,
Zdroj:...
Vladimir Lukes cvti prof. Ing. Vladimír Lukeš, DrSc., Zdroj: http://www.fchpt.stuba.sk/
Zmysel života našiel vo svojej vedeckej profesii, s ktorou má tú správnu chémiu, a to doslovne.
„Bez chémie by nebolo možné vyrábať potraviny, kozmetiku, lieky, odevy, palivá do áut, nebolo by možné vyrobiť ani súčasné autá, postaviť moderné domy alebo skonštruovať počítač či mobil. Bez chémie by nebol možný technický pokrok,“ prezrádza profesor Lukeš.

Vďaka svojej profesii postupne precestoval veľkú časť našej planéty a spoznal mnoho zaujímavých ľudí. „Tých miest je veľa. Ale asi najväčší dojem na mňa urobilo samotné mesto Grenoble a horské masívy, ktoré obklopujú toto francúzske mesto. Spomedzi osobností si dovolím spomenúť prof. Per-Olova Löwdina (1916 – 2000), švédskeho fyzika, ktorý v 60. až 80. rokoch minulého storočia svojimi prácami významne ovplyvnil súčasnú kvantovú chémiu. Založil vedecký časopis International Journal of Quantum Chemistry a dlhé roky bol členom pracovného výboru pre Nobelovú cenu za fyziku,“ hovorí angažovaný vedec, ktorému sa podarilo takmer nemožné – zavaril to superpočítaču STUBA klaster – IBM iDataPlex!

Profesor Lukeš dokonca presne vie, ktorý svetový herec by ho mal stvárniť v prípadnom autobiografickom filme. „Profesor Hubert J. Farnsworth z rozprávky Futurama“ poznamenáva, čím dokazuje svoj výborný zmysel pre humor.

Na čo zaujímavé – vzrušujúce sa môžu najviac tešiť mladí ľudia na Slovensku, ktorí zavítajú na stretnutie s ním v rámci vedeckej roadshow? „Bude to všehochuť. Ukážeme si, ako sa správne varí v chemickej kuchyni,“ uzatvára profesor Lukeš.

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ prichádzajú aj do tvojho mesta! Pridaj sa k nám a spolu s tvojou triedou uvidíš, že to nie je sci-fi, ale realita. Spoznaj fascinujúci svet vedy a namotaj sa na vynálezy, ktoré hýbu svetom. Tešíme sa na teba a vidíme sa. Viac informácií nájdeš na www.vedanadosah.sk Vstup je voľný.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

CVTI podval 7.9.
chyba