Nebo nad hlavami stráži Slovák, ktorého meno nesie asteroid

RNDr. Juraj Tóth, PhD., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, bol už od detstva ako mnohí milovníci ságy Star Wars či Star Trek fascinovaný vesmírom a sníval, že sa z neho jedného dňa stane kozmonaut.

28.09.2015 08:00
cvti  inzercia
RNDr. Juraj Tóth, PhD., zdroj: ncpvat.cvtisr.sk
Juraj Toth inzercia cvti RNDr. Juraj Tóth, PhD., zdroj: ncpvat.cvtisr.sk

Neskôr však pochopil, že to asi nebude také jednoduché, veď doteraz máme iba jedného slovenského kozmonauta – Ivana Bellu, a tak svoj záujem o vesmír presunul do astronómie. Čítal veľa kníh a zaujímal sa o fyziku, ale popritom aj športoval a behal s chalanmi po lese, ako každé normálne dieťa. V súčasnosti robí vedecký výskum o vzniku asteroidov vo vesmíre, skúma kométy spolu s planétami a zároveň stráži nebo nad našimi hlavami. V prípade ohrozenia Zeme pri zrážke s väčším telesom totiž dokáže spolu s astronómami zo sveta vypočítať miesto dopadu a varovať ľudí, ak by išlo napríklad o známy asteroid, alebo sa pokúsiť pomocou špecializovanej sondy mierne odkloniť nebezpečné teleso na inú dráhu. No proste úplné sci-fi. Jeho vášeň a snaha však nezostali bez povšimnutia, dostalo sa mu veľkej pocty:

„Medzinárodná astronomická únia pomenovala jeden asteroid mojím menom. Je to česť mať vo vesmíre asteroid, ktorý nesie vaše meno,“ prezrádza slovenský „strážca galaxie“.

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

CVTI podval 7.9.
chyba