Najsmutnejší príbeh lásky v podaní slovenského vedca

Doc. RNDr. Andrej Ferko, CSc., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, v detstve sníval o tom, že sa z neho jedného dňa stane spisovateľ.

14.09.2015 08:00
modra CVTI

Rôzne okolnosti nakoniec viedli k tomu, že vyštudoval matematiku, ale ako sám hovorí: „Matematické vzdelanie je pre človeka šťastím. Naučíte sa myslieť múdro a krásne.“

doc. RNDr. Andrej Ferko, CSc. Foto: www.kzur.ff.ukf.sk
Andrej Ferko doc. RNDr. Andrej Ferko, CSc.

Sympatického vedca zaujíma zaujímavosť. „Skúmame virtuálnu realitu a najznámejšie dopady sa označujú oi. Facebook, Disney či Google. My z Univerzity Komenského sme na sieť zavesili prvé slovenské virtuálne múzeum a európsky projekt VHCE a pre múdre deti sme napísali knihu Ako vyhrať vedeckú súťaž,“ prezrádza slovensko-vedecká verzia Williama Shakespearea pokúšajúca sa lepšie porozumieť špeciálnym trianguláciám, ktoré zrýchľujú napr. počítačové hry.

Jeho vášeň pre písanie však nezostala nenaplnená. Je autorom románu „Najsmutnejší príbeh lásky“, ktorý získal hneď dve literárne ceny. Viac už prezrádza samotný autor: „Ide o pokus napísať tragédiu ako interpoláciu vtipov. Interpolácia je matematická metóda, ktorú každý pozná, keď spája čiarou body na papieri alebo hviezdy na oblohe. Keď ale interpolácii matematicky rozumieme, dajú sa s ňou robiť zázraky.“

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

CVTI podval 7.9.
chyba