ITAPA 2015: elektronické náramky už tento rok

Domáce väzenie už od januára 2016. Vyhlásilo to ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok na Jarnej konferencii ITAPA 2015 v Bratislave. Na to, aby sa tak naozaj stalo, ešte musia študenti policajnej akadémie a študenti práva počas leta elektronické monitorovacie zariadenia otestovať. Ministerstvo má dnes nachystaných 2000 “náramkov”, ale už prvé odhady hovoria, že tento počet nebude stačiť.

22.05.2015 15:53
SITa monitorovaci naramok inzercia Foto:
Monitorovací náramok určený na kontrolu odsúdených vykonávajúcich trest v domácom väzení.

Zavedenie elektronického systému monitoringu osôb by malo preplnené slovenské väznice uvoľniť a zároveň znížiť náklady na ich prevádzku, keďže jeden väzeň vyjde daňového poplatníka na 14-tis.eur ročne. Projekt prispeje aj k zníženiu zločinnosti, či k zvýšeniu ochrany rodiny, či obetí domáceho a diváckeho násilia.

K úspore však podľa slov vedúcej služobného úradu Ministerstva spravodlivosti SR Ľubomíry Kubišovej dôjde aj vďaka nižším nákladom na výkon mediácie a probácie. Príjmom štátneho rozpočtu bude i navrhovaný poplatok 1,5 eur denne, ktorý musí monitorovaný odsúdený platiť. “Očakávania od systému elektronického monitoringu osôb by nemali byť iba ekonomické. Viaceré kriminologické výskumy ukázali, že väčšiu nápravu a prevýchovu páchateľov zabezpečí, keď nie sú vytrhnutí zo svojho pracovného, spoločenského a rodinného života," podotkla Kubišová.

Návratnosť investícií do 6 rokov
Do hardvérovej časti projektu bolo investovaných 6 mil. eur, celkovo si zavedenie monitoringu vyžiada vyše 22 mil. eur (bez DPH), ktoré sú výhradne financované z eurofondov. Na prevádzku systému bude v budúcnosti podľa odhadu rezortu potrebných ďalších 3,8 mil. eur ročne. Tieto prostriedky už pôjdu zo štátneho rozpočtu. Vedúca služobného úradu ministerstva spravodlivosti poukázala na to, že pri výpočte návratnosti prostriedkov vložených do systému vychádzali z priemeru 27 európskych krajín, kde je tento systém už zavedený. „To číslo sa pohybuje okolo 5000 až 7000 monitorovaných osôb v roku,“ informovala Kubišová. Systém elektronického monitoringu osôb, ktorý zavádza Slovensko, by sa mohol zaplatiť v priebehu šiestich rokov.

Náramky otestujú študenti
O domáce väzenie budú môcť požiadať aj väzni, ktorí si tresty za prečiny už odpykávajú, ale musia o to najskôr požiadať a ich premiestnenie musí odsúhlasiť riaditeľ väzenia. Takzvané náramky by sa mali využívať najmä pri ukladaní alternatívnych trestov, ale budú povinné napríklad pri prečinoch, teda napríklad pre vodičov, ktorých prichytili opitých za volantom. Nakoľko sú “náramky” spoľahlivé a či sa dajú oklamať, to budú už od júla testovať vybraní študenti. Roman Hlubina z dodávateľskej firmy ICZ Slovakia je presvedčený, že zariadenie je bezpečné a akékoľvek jeho poškodenie dokážu okamžite odhaliť. “Zariadenie je nonstop pripojené na operačné stredisko a náramok sa nedá oklamať ani odstrániť bez toho, aby sme to nezaregistrovali. Je tam niekoľkostupňový systém ochrany,” zdôraznil Hlubina.

chyba