Nové dátové centrum Digitalis je zelené. Prečo je to tak?

Dátové centrá sú veľké žrúty elektrickej energie, pričom sa v nich používajú technológie, ktoré nie sú šetrné k životnému prostrediu. Spoločnosti VNET sa podarilo postaviť dátové centrum, ktoré je ohľaduplné k životnému prostrediu s dôrazom na kvalitu a spoľahlivosť. Ako to dokázala?

09.05.2013 12:41
chladenie - inzercia

Zopár čísiel na začiatok

Túto jar spustila spoločnosť VNET do komerčnej prevádzky svoje štvrté dátové centrum, ktoré je prvým ekologickým dátovým centrom na Slovensku. Dátové centrum Digitalis má celkovú rozlohu 3000 m2 a nachádza sa v širšom centre Bratislavy na Trnavskej ceste. Jeho konektivitu zabezpečujú 4 redundantné, geograficky nezávislé optické trasy s kapacitou viac ako 100 Gbit/s. Spoľahlivosť a redundancia elektrického napájania je zabezpečená 4 vetvami. Každá vetva je napájaná vlastným transformátorom s vlastným generátorom a UPS s modulmi v počte n+1. DC Digitalis garantuje dostupnosť služieb až 99,993%, pričom je šetrné k životnému prostrediu.

DC Digitalis šetrí elektrickú energiu

Vo VNEte si zobrali na mušku spotrebu podpornej infraštruktúry. Najviac elektriny sa okrem napájania serverov spotrebuje na chladenie, aby boli v sálach stabilné prevádzkové podmienky počas celého roka. Vďaka unikátnej kombinácii priameho a nepriameho freecoolingu je Digitalis chladený vyše 300 dní v roku ekologicky, bez použitia klimatizácií (behu kompresorov). Medzi dôležité prvky chladiaceho systému patria hybridné chladiace veže, chladenie adiabatickým odparovaním a úplné oddelenie teplého a studeného vzduchu medzi uličkami.

Ekologické technológie v DC Digitalis

V DC Digitalis sú nainštalované rotačné UPS, ktoré fungujú na princípe zotrvačníka levitujúcom vo vákuu medzi permanentnými magnetmi. Tieto UPS majú dlhšiu životnosť a vyššiu spoľahlivosť, pretože im netreba pravidelne vymieňať batérie. Ich používaním nevzniká ťažko odbúrateľný chemický odpad a ako bonus v UPS miestnosti nie je nutné udržiavať stabilnú teplotu pod 22 °C.

Hasenie vodnou hmlou

Hasiaci systém na princípe vodnej hmly je maximálne šetrný k životnému prostrediu na rozdiel od inertného plynu, ktorý sa tradične využíva v dátových centrách. Tento systém je novinkou v hasení priemyselných objektov a elektrických zariadení pod prúdom. Vodná hmla vzniká pod tlakom 140 barov, čo je 70 násobne vyšší tlak ako v pneumatike auta. Ide o zmes atomizovanej vody so vzduchom a jej výhodou je, že povrchy hasených predmetov sa nezamočia.

Využitie zostatkového tepla

Všetka elektrická energia, ktorú servery spotrebujú, sa v konečnom dôsledku premení na teplo a uvoľní sa do dátových sál. Toto zostatkové teplo nezostane bez využitia, bude slúžiť na vyhrievanie priľahlých skleníkov záhradného centra Kulla. Viac o jednotlivých zelených technológiách si môžete prečítať na www.dcdigitalis.sk alebo na našom FB profile https://www.facebook.com/VNETas

chyba