Vrásky jej pristanú: Ako sa rodí saláma, ktorú Slováci milujú?

Masáž pre šunku, relax pre salámu aj prísne strážené tajomstvo, tak vznikajú naše obľúbené mäsové špeciality.

16.10.2025 00:00
Kaufland Foto:
Salámy či šunky z Mäsokombinátu Púchov tvoria súčasť našich jedálničkov už desaťročia.

Stačí ochutnať prvé sústo a spomienky nás okamžite prenesú do čias, keď sme si ako deti ukladali na krajec chleba jeden salámový krúžok za druhým. Na desiatu, ktorá chutila cez školské prestávky či na výletoch v horách. Aj na stretnutia s blízkymi, pri ktorých sa plátky salámy a šunky úhľadne nakrájané na mise míňali jedna radosť. Veď kto by týmto voňavým dobrotám odolal? Sú súčasťou našich kuchýň, kde sa stali doslova ikonami. Ale kým výroba sa prispôsobila novým technológiám, kvalitné suroviny a overené receptúry zostali. Aj chute sú také, ako si ich pamätáme – cítiť v nich tradíciu a kus Slovenska.

Tradičné remeslo, moderné inovácie

Na Považí sa salámy, šunky a mäsové špeciality vyrábajú už vyše polstoročie. Keď v roku 1950 vznikla v Dubnici nad Váhom malá výrobňa, postupne sa rozrastala a presídlila do Púchova, kde v mäsokombináte spájajú tradičné remeslo s modernými inováciami. „Mnohé naše receptúry pochádzajú ešte z legendárnej červenej knihy receptov a dodnes sa držíme pôvodných noriem. Celé desaťročia dokážeme produkty vyrábať tak, aby ich milovali staršie ročníky a aj tí mladší, pretože tradícia, kvalita a poctivá práca nepodliehajú trendom,“ hovorí Marcel Ondráš, manažér závodu.

Manažér Marcel Ondráš hovorí, že pri výrobe... Foto: Kaufland
Kaufland Manažér Marcel Ondráš hovorí, že pri výrobe prepojili tradičné remeslo s novými technológiami.

Špeciality len zo slovenského mäsa

Keď pred brány Mäsokombinátu Púchov dorazí čerstvé mäso, najskôr sa dôkladne skontroluje, potom rozdelí na porcie a pripraví na nakladanie aj masírovanie. Áno, tu si ho tak hýčkajú, že mu doprajú výdatnú masáž. „Mäso, z ktorého sa vyrába šunka, treba v špeciálnych zaradeniach masírovať niekoľko hodín. Len tak doň preniknú všetky prísady, ktoré v šunke vytvárajú lahodnú chuť,“ pokračuje Marcel Ondráš a dodáva, že zmes potom treba uložiť do foriem a variť. Verili by ste, že výroba šunky K-Z lásky k tradícii trvá až 36 hodín? Až po vychladnutí sa krája do podoby, v akej ju nájdeme v regáloch Kauflandu.

„Všetky mäsové produkty K-Z lásky k tradícii obsahujú výlučne mäso z lokálnych chovov. V každom balení sa tak uzatvára kolobeh, ktorý začína na domácej farme, pokračuje u slovenského výrobcu a končí na našich pultoch, kde si ho môže kúpiť slovenský spotrebiteľ. Náš sortiment dlhodobo rozširujeme o produkty od domácich dodávateľov, pretože sú kvalitné a nesú v sebe tradičné chute. Tie sú u zákazníkov mimoriadne obľúbené,“ vysvetľuje Simon Somsedík, nákupca zo spoločnosti Kaufland.

Na výrobu privátnej značky K-Z lásky k tradícii... Foto: Kaufland
Kaufland Na výrobu privátnej značky K-Z lásky k tradícii sa používa len mäso zo slovenských chovov.

Prečo saláma potrebuje vrásky?

V Púchove sa ročne spracuje takmer 12-tisíc ton mäsa. Odchádza odtiaľ v podobe množstva produktov, ktoré skúsení majstri začínajú vo výrobe miešať už od tretej ráno. Pridávajú do nich soľ, koreniny aj prírodné prísady, ktorých receptúry tu považujú za prísne strážené tajomstvo. Ak je reč o salámach, tie po naplnení do obalov končia v komorách, kde zrejú celé týždne. Prečo? Najdôležitejšou ingredienciou, ktorá sa stará o unikátnu chuť salámy, je totiž čas. Teplotu a vlhkosť v komore si majstri starostlivo strážia, aj vzduch tu musí prúdiť tak, aby proces zrenia prebiehal prirodzene. Saláma vtedy pomaly stráca vodu, jej chuť sa koncentruje, vôňa rozvíja. Ak sa na povrchu vytvorí jemná biela plesňová patina, je to dôkaz, že dozrieva správne a naberá charakteristickú, jemne pikantnú príchuť. A keď získa ideálnu pevnosť a vrásky, čiže vrásčitý povrch, mäsiari si môžu povedať, že majú hotovo.

„Suché salámy Nitran či Malokarpatská sú obľúbenou klasikou a na slovenskom trhu sa stali doslova stálicami. Pod značkou K-Z lásky k tradícii sa vyrábajú práve v Púchove. Patria k najpredávanejším druhom salám aj v našich predajniach a záujem o ne narastá,“ pokračuje nákupca Kauflandu.

Malokarpatská saláma a Nitran patria v... Foto: Kaufland
Kaufland Malokarpatská saláma a Nitran patria v predajniach Kauflandu k najpredávanejším.

Vyrobené s láskou a z lásky

Mimochodom, nie je náhoda, že obchodný reťazec pri výrobe tradičných produktov dáva príležitosť tunajším dodávateľom. Aj produktovú líniu K-Z lásky k tradícii považuje za spôsob, ako im môže pomôcť rásť a zároveň tak rozširuje ponuku slovenských potravín. Mäsokombinát Púchov s Kauflandom spolupracuje 25 rokov. „Stáli sme už pri jeho začiatkoch a vážime si, že takto dlhodobo podporuje nielen domácich výrobcov, ale aj mäsiarske remeslo. Aj vďaka našej spolupráci sa púchovské špeciality dostanú k zákazníkom po celom Slovensku,“ pochvaľuje si manažér mäsokombinátu, z ktorého do Kauflandu každý rok smeruje až 1 000 ton výrobkov.

Lebo niektoré veci sa nemenia. Stále si pamätáme vôňu raňajok, keď sa pri stole krájal čerstvý chlieb a ako deti sme si naň nakladali krúžky salámy. Aj spoločné chvíle s priateľmi, kde mäsové pochúťky uložené na mise dokázali zmiznúť rýchlosťou svetla. A nikto sa ani nečuduje, veď sa vyrábajú z lásky k Slovensku.

Facebook X.com chyba Newsletter
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"