O bielkovinách počúvame zo všetkých strán – vraj ich treba jesť čo najviac. Bežne ich hľadáme aj v syroch a iných mliečnych výrobkoch, množstvom veru nešetríme. Veď bielkoviny… Lenže čo ak je to celé trochu inak? Skúsený odborník na výživu a známa tvár obľúbeného online seriálu od Kauflandu, Michal Páleník, upozorňuje, že s týmto omylom sa vo svojej praxi stretáva takmer každý deň.
„Ľudia naozaj jedia syry v presvedčení, že tak ľahšie dodržia denný odporúčaný príjem bielkovín. No zabúdajú na fakt, že v syroch sa nachádza najmä veľké množstvo tukov, a teda aj kopa energie,“ vysvetľuje odborník. „Jeden gram tuku má viac ako dvojnásobok energie v porovnaní s bielkovinami alebo sacharidmi. Z pohľadu energie je v podstate jedno, či hovoríme o zdravých alebo nezdravých tukoch, oba obsahujú približne rovnaké množstvá energie, čiže kalórií,“ dodáva.
Prečo s tukmi opatrne?
Ak má naše telo energie priveľa, veľmi rýchlo a efektívne si ju odkladá na horšie časy. Teda do zásob, ktoré nám potom nedovoľujú zapnúť si obľúbené nohavice. Hovoríte, že nie je tuk ako tuk? Máte pravdu, za najzdravšie zdroje sa považujú avokádo, olivový a repkový olej, vlašské orechy či tuk v rybách. Stále však platí, že aj tie treba jesť s mierou, pretože sú doslova nabité energiou.
Milovníci mliečnych výrobkov nezúfajte, radšej sa zamerajte na nízkotučné alternatívy. Smotanový jogurt môžete nahradiť skyrom, bryndzu a ementál zase za cottage syr. Takto veľmi ľahko znížite príjem tukov a stále si pochutíte. „Zemiakový šalát s majonézou verzus zemiakový šalát s jogurtom, to je 300 percentný rozdiel energie. Myslite na to, keď sa budete pripravovať na najkrajšie sviatky roka,“ radí výživový profesionál.
Pohorel ako palacinka
To, že Miško Páleník nie je s majonézou veľký kamarát, ukázal aj v najnovšej epizóde online seriálu Čo más v chladničke, ktorý bol všetko možné, len nie málo výživný. Postaral sa o to známy moderátor, komik a influencer Samuel Procházka. Ten síce dokáže každú situáciu premeniť na zábavu, no jeho dvom stravníkom tentokrát do smiechu príliš nebolo. K téme „Menej tuku, cukru a soli“ sa Samo najprv postavil odvážne a siahol po šaláte. To bol asi jeho jediný správny krok, ktorý na obrazovkách uvidíte.
Majster pranku sa nezaprel a nič netušiacemu Miškovi Páleníkovi pripravil jedlo, ktoré bolo priveľa už aj na Strýca Filipa. Zlomili naši gastro profíci nad Samuelovým výkonom pomyselnú varešku a nechali ho načisto pohorieť? To uvidíte, keď si pustíte aktuálny diel. Nájdete ho už dnes na youtube a na sociálnych sieťach Kauflandu. Pozerajte, kým ju nevymažú. Žartujeme.
Soľ nad zlato? Áno, ale…
Príliš veľa tukov na tanieri nebolo jedinou Achillovou pätou varenia známeho influencera. Samuel neustriehol ani príjem soli, ktorá sa ukrývala napríklad v konzerve. Poviete si, veď zo soli sa nepriberá? Ako sa to vezme, príliš veľa soli totiž dokáže prekvapiť aj číslom na váhe. „Ak to preženieme, soľ môže zadržať až 1,5 litrov vody. A práve zadržiavanie tekutín vie s ručičkou na váhe zakolísať najviac“, upozorňuje Michal Páleník.
Prílišné solenie robí problémy kardiakom, zabrať dostávajú aj pečeň a obličky. Preto je lepšie dochucovať jedlo horčicou, octom, chilli alebo rôznymi bylinkami a koreninami. Choďte na to postupne – zo soľničky odsypte trochu z jej obsahu a nahraďte ho provensálskymi bylinkami. Po dvoch týždňoch uberte znova, až zistíte, že vám soľ takmer nechýba. Viac výživových tipov a dôležitých informácií od Miška Páleníka nájdete v seriáli Čo máš v chladničke od Kauflandu.
