Fio bankaFio banka

Elegantné vína, ktoré doplnia váš sviatočný stôl

Už je to tu! Celým domom sa nesie vôňa vianočného pečiva, večera je takmer pripravená a vy premýšľate, čo by najlepšie umocnilo chuť pokrmov i atmosféru týchto chvíľ. Z malebných svahov Malých Karpát, kde sa o vinohrady s láskou stará už tretia generácia rodiny Skovajsovcov, sme pre vás vybrali kolekciu vín, z ktorých každé rozpráva svoj príbeh.

12.12.2024 00:00
vino

Chardonnay pre výnimočné chvíle

Chardonnay SELECTION 2021 (suché) je ako drahokam v našej vinotéke. Odráža všetko, čo naše vinohrady dokázali v tomto výnimočnom roku. Pri prvom nádychu ucítite celú škálu vôní – šťavnaté žlté ovocie postupne strieda vôňa citrusov a nakonec sa rozvinie do tónov agátového medu. Chuť sa rozvíja v príbehoch minerálov a pokračuje v dlhom závere.

Na stole vynikne najmä s jedlami z hydiny, rýb či teľaciny, ale aj so syrovými misami a krémovými omáčkami. Vďaka svojej komplexnej chuti a minerálnemu charakteru sa stane dokonalým spoločníkom pre celú sviatočnú večeru – od predjedál až po hlavné chody. Skúste ho napríklad s pečeným morčacím mäsom alebo tradičným kaprom v kombinácii s majonézovým šalátom.

Tip na servírovanie: Víno podávajte vychladené na 10–12°C v pohároch na biele víno.

vino

Rizling rozprávajúci príbeh krajiny

Rizling rýnsky TERROIR 2023 (polosuché) žiari v pohári zlatistými odtieňmi. Jeho vôňa vás prenesie do vinohradu v čase kvitnutia, kedy vo vzduchu cítiť rozkvitnutý vinič a lipu. V každom dúšku sa ukrýva šťavnatosť hrozna a charakter pôdy. Fermentácia na „divokej“ autochtónnej mikroflóre mu vtlačila pečať malokarpatského terroir. Je to víno s vlastnou tvárou, ktoré si nezameníte.

Rizling z terroir Malých Karpát si na tanieri rozumie s vyprážaným kaprom, pečeným mäsom aj rôznymi druhmi rizota. S tradičnými pokrmami ukáže svoju všestrannosť – jeho živá kyselinka osvieži chuťové poháriky a pripraví ich na ďalšie sústo. Obzvlášť dobre sa snúbi s jedlami, kde sa prelína slaná a kyslá chuť, ako napríklad zemiakový šalát či nakladaná zelenina.

Tip na servírovanie: Nechajte ho rozvinúť pri teplote 10–12°C v pohároch tulipánového tvaru.

30

Neronet – víno južanského temperamentu

Neronet IDENTITY 2020 (suché) vás očarí farbou hlbokej noci. Vôňa prezrádza charakter čiernych ríbezlí a višní, postupne sa premieňajúci na jemné náznaky čokolády. Chuť je štruktúrovaná, plná a zanecháva dlhotrvajúci, príjemný dojem. Toto víno prináša charakter typický pre vína z južnejších oblastí. Najlepšie chutí s výraznými mäsitými pokrmami, pečenou divinou či zrelými syrmi. Plnosť tohto vína najlepšie vynikne práve s hutnejšími jedlami – jeho výrazný charakter sa nebojí konfrontácie so silnejšími chuťami. Podávajte ho k pečenému mäsu s omáčkami alebo k domácej paštéte. Tip na servírovanie: Nechajte ho rozvinúť pri teplote 14–16°C v priestranných pohároch na červené víno.

62

Sladké tóny na záver

Chardonnay IDENTITY 2024 (sladké) uzatvára večer ako posledný akord symfónie. Toto víno z malokarpatských viníc sa vyznačuje zlatistou farbou a podmanivou arómou. Vôňa pripomína prechádzku sadom – tóny prezretého tropického ovocia sa miešajú so sladučkými broskyňami. V chuti nájdete súzvuk sladkosti a sviežosti.

Najlepšie chutí s vianočným pečivom, závinom či tradičnými dezertmi. Jeho prirodzená sladkosť podčiarkne chuť domácich koláčov a vytvorí harmóniu s orechovým či makovým závinom. Výborne sa hodí aj k vanilkovému či orechovému pečivu, kde jeho ovocné tóny vytvoria príjemnú protiváhu. Tip na servírovanie: Vychutnajte si ho vychladené na 10–12°C v kalichoch mierne uzavretého tulipánu. Pre vašu istotu a pohodlie – všetky vína z radu IDENTITY sú certifikované s nízkym obsahom histamínu (pod 0,25 mg/l), čo ocenia najmä citlivejší konzumenti.

60

Keď sa povie „víno“, niekto vidí nápoj, iný tradíciu a ďalší umenie. V každej kvapke vín Skovajsa nájdete všetko – remeslo založené na generáciách skúseností, vášeň pre terroir Malých Karpát a umenie vytvorené prírodou. Vyberte si svojho spoločníka pre sviatočné chvíle a nechajte sa uniesť jeho príbehom.

Facebook X.com chyba Newsletter