Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorí sa nekamarátia napríklad s lepkom, skúste sa porozhliadnuť po vhodných náhradách. Chutný dezert, ako stvorený na letné posedenia na terase, si bez problémov upečiete aj z bezlepkovej múky – stačí sa inšpirovať overenými receptami.
Dezert, ktorý poteší aj citlivý žalúdok
Sympatická finalistka známej televíznej súťaže v pečení, Julka Ovšáková, si pre malých i veľkých „bezlepkáčov“ pripravila lahodný koláč v odľahčenej verzii bez gluténu. Všetko potrebné na jeho prípravu, vrátane kvalitných bezlepkových alternatív, nájdete pod jednou strechou v Kauflande.
Aby sa vám bezlepkové pečenie vydarilo, vyskúšajte rady od skúsenej pekárky: „Bezlepkové cesto môže byť veľmi priľnavé, preto nezabudnite používať papier na pečenie a misu dobre vymastiť. Rovnako nie je dobré otvárať rúru predčasne – bezlepkové cesto má tendenciu „sadnúť“ viac, než to klasické,“ upozorňuje Julka a dodáva: „Pri bezlepkovom pečení je potrebná presnosť. Používajte kuchynskú váhu, dodržujte dávkovanie a zapojte aj mixér, ktorý dokáže cesto dobre prevzdušniť a prepracovať. Hotové zmesi bezgluténových múk sú výborným pomocníkom, a to nielen pre začiatočníkov.“
Produkty privátnej značky K-free , ktoré nájdete exkluzívne práve v Kauflande, neobsahujú lepok ani laktózu. Vďaka bohatej bezgluténovej ponuke pečiva, cestovín a lahodných zmesí na pečenie, ktoré zaručene neprehliadnete vďaka ich oranžovému obalu, nákupy i varenie zvládnete ľavou zadnou. Bez ohľadu na to, či sa s lepkom kamarátite alebo nie!
JULKIN Hruškovo-čokoládový koláč bez lepku
Suroviny na korpus:
- bezlepková zmes na pečenie čokoládových muffinov K-free
- 2 vajcia K-Z lásky k tradícii
- 170 ml bezlaktózového mlieka K-free
- 125 ml slnečnicového oleja K-Classic
Suroviny na krém:
- 250 ml bezlaktózového mascarpone
- 120 ml smotany na šľahanie K-free
- 100 g práškového cukru
Suroviny na hruškové pyré:
- 2 hrušky
- 1 PL medu
- ½ citrónu
Na ozdobenie:
- lieskové orechy
- mikrobylinky hrášku
Postup: Do misky vysypeme zmes na pečenie, pridáme vajcia, mlieko a olej. Dáme na plech a pečieme pri teplote 170 °C približne 25–30 minút. Všetky suroviny na krém medzitým vložíme do misky a vyšľaháme z nich tuhý krém, ktorým naplníme cukrárske vrecko so zrezanou špičkou. Hrušky pokrájame na malé kúsky a vložíme spolu s medom a citrónom do kastrólika. Varíme do zmäknutia. Potom ich vymixujeme ponorným mixérom takmer dohladka. Korpus pokrájame na úzke obdĺžniky, navrstvíme naň krém a pridáme hruškové pyré. Ozdobíme lieskovými orieškami, mikrobylinkou hrášku a koláč je hotový. Prajeme dobrú chuť.