Jar bez mladej cibuľky a hrášku? To by sa nám nerátalo

Ako zostať zdravý aj fit? Tak, že si na tanier naložíte čo najviac čerstvej zeleniny. Vieme, ktoré druhy chutia na jar najlepšie.

29.05.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat Foto:
Pri hrášku je dôležitý čas jeho zberu, často je to otázka dní.

Lahôdková cibuľka na tento zoznam patrí o to viac, že dokáže znížiť krvný tlak, pomáha pri chudnutí a posilňuje imunitu. Obsahuje kopu minerálov aj vitamínov, vrátane „áčka“, ktoré má silné antioxidačné vlastnosti, vitamín C zase bojuje proti baktériám. Nie je preto náhoda, že sa táto zelenina považuje za prírodné antibiotikum, no zaberá aj na tráviace problémy, lebo dokáže uľaviť boľavému žalúdku. Už pred 5 000 rokmi ju jedávali v Mezopotámii a bola prvou zeleninou z Európy, ktorá sa začala pestovať na americkom kontinente, kde ju doviezol Krištof Kolumbus.

Cibuľka je u Slovákov obľúbená

Slovenské domácnosti silu tejto plodiny dobre poznajú, aj marketingový manažér spoločnosti Zeleninovo Michal Kmeťo hovorí, že je u nás obľúbená. „Na slovenský trh sa dostáva mladá cibuľka, ktorá sa vysiala na jeseň prechádzajúceho roka a potom tá, ktorá sa sadí skoro na jar. Prvý zber začína v marci a končí v máji až v júni v závislosti od odrody. Domáci pestovatelia sa snažia plochy určené na pestovanie navyšovať, pretože o slovenskú cibuľku je medzi spotrebiteľmi záujem, každú sezónu dodávame do predajní stovky tisíc zväzkov lahôdkovej cibuľky."

Vedeli ste, že jarná cibuľka dokáže znížiť... Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat Vedeli ste, že jarná cibuľka dokáže znížiť krvný tlak, pomáha pri chudnutí a posilňuje imunitu?

Klíma cibuľke praje, pre pestovateľov je náročná

Podľa Jozefa Šumichrasta nahráva jej obľube aj istá nostalgia z detstva, pretože sa po dlhej zime v ponuke objavila ako prvá jarná zelenina. „Na Slovensku sa nepestuje na veľkých výmerách, pretože si vyžaduje ručný zber, a tak je v porovnaní s inými druhmi zeleniny náročná najmä na ľudskú prácu. Klimatické podmienky jej síce prajú, ale pre malých a začínajúcich poľnohospodárov až taká zaujímavá nie je,“ konštatuje predseda Zemiakárskeho a zeleninárskeho zväzu SR.

Potvrdzuje to aj Adrián Nagy, ktorý na poliach neďaleko Dunajskej Stredy vysádza lahôdkovú cibuľku len na ploche vyše hektára a s jej vysievaním začína už začiatkom augusta. „Od jesene až do začiatku jari prezimuje v pôde. Vtedy treba myslieť na dostatočné zavlažovanie, pretože cibuľka sa seje plytko a potrebuje vlhkú pôdu, aby vôbec vyklíčila.“ Prvú úrodu do obchodov dodáva už v marci a hoci mladá cibuľka na samotné pestovanie nie je veľmi náročná, dlhé hodiny práce si vyžaduje najmä zber. „Každú stonku treba očistiť, umyť, vytriediť a zviazať do zväzku," vysvetľuje konateľ spoločnosti Adkon a pripomína, že pozbierané plody už na druhý deň končia priamo v predajni. V Kauflande, ktorý má v ponuke najširší sortiment ovocia a zeleniny, si tak zákazník môže byť istý, že v regáloch nakúpi tie najčerstvejšie zásoby. Veď čo je lepšie, ako nakrájať si cibuľku spolu so zelenou vňaťou k čerstvému chlebu, pridať ju do zemiakového šalátu alebo ňou ochutiť jarnú zeleninovú polievku?

Prečo dať zelenú hrášku?

Možno si ešte spomeniete na časy, keď ste ako deti chodili trhať mladý hrášok do záhrady u starých rodičov. Stačilo otvoriť strúčik a malé guľôčky chutili sladšie ako cukríky. Prečo sa hrášku oplatí dať zelenú? Je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sa podieľajú na tvorbe buniek aj tkanív. Zároveň je doslova nabitý vitamínmi B, C, D aj K, ale tiež minerálmi, ktoré sa starajú o pevnosť zubov či kostí až natoľko, že táto plodina funguje ako prevencia proti osteoporóze. Hoci v Iráne ho poznali už pred 10 000 rokmi, v 16. storočí existovalo len pár odrôd hrachu, v roku 1926 ich už bolo vyše 360 a aktuálne katalógy zeleninárov potvrdzujú vyše 1 200 druhov.

V našich zemepisných šírkach sa najviac darí skorému druhu Avola, pre Utrillo sú typické veľké dlhé lusky, zatiaľ čo Maxigold rastie len do výšky kolien. Mimochodom, vedeli ste, že táto zelenina dokáže „hibernovať“? Ak je pôda v noci príliš studená, hrášok nerastie, pretože potrebuje slnko a prehriatu zem, aj preto sa prvé lusky dostanú na naše stoly až začiatkom mája. „Slovenskí pestovatelia hrášku sa snažia sezónu predĺžiť aj tým, že na poliach striedajú rôzne odrody, ktoré dozrievajú priebežne. Najčastejšie ho pestujú na otvorených plochách, ale časť rastie aj vo fóliovníkoch," vysvetľuje Martin Dokupil, marketingový manažér spoločnosti Dobrý ježko, ktorá do Kauflandu dodáva hrach z Považia či Žitného ostrova.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Zelenina, ktorá potrebuje chlad

Pri pestovaní hrášku však vstupuje do hry najmä čas zberu, ktorý treba presne odhadnúť, pretože plody rýchlo strácajú sladkosť, pričom často je to otázka jedného či dvoch dní. „Keď nastane ten správny moment, o piatej ráno nastúpia na polia zberači, ktorí ho trhajú ručne a končia o jedenástej dopoludnia, keď je vonku už slnečno a teplo,'' pokračuje Michal Kmeťo zo spoločnosti Zeleninovo a tvrdí, že ihneď po zbere úroda smeruje do vychladených skladov. „Správna teplota je mimoriadne dôležitá, hrach potrebuje zostať v chlade, inak by rýchlo prišiel o svoju sladkú chuť." Až sa nechce veriť, že za jednou viazaničkou alebo za malým zeleným luskom sa skrýva taká veda a celé hodiny ľudskej práce, však? O dôvod viac vybrať si v obchodnom reťazci tú správnu zeleninu. Zeleninu zo Slovenska. Ocenia to domáci pestovatelia a najmä vaše zdravie. Veď bez mladej cibuľky a hrášku by sa nám jar ani nepočítala.

chyba