Rady od šéfkuchára: Použitý olej do drezu nelejte

Či už preferujete repkový, kokosový alebo olejový, nezabudnite sa uistiť, že ho skladujete správne a jeho zvyšky neskončia vo výlevke.

04.04.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat Foto:
šéfkuchár Peter Varga

Ako to robia profesionáli?

Oleje sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál a okrem klasického varenia, pečenia a vysmážania sa veľkej miere využívajú aj v studenej kuchyni. Ich životnosť však nie je večná – ak s nimi nezaobchádzate správne, môžu sa ľahko pokaziť.

„Vplyv na kvalitu a trvanlivosť oleja má do veľkej miery nádoba, v ktorej je uskladnený, ale tiež miesto, kam olej uložíme. Samozrejme, nesmieme zabúdať sledovať dátum spotreby,“ vysvetľuje známy šéfkuchár Peter Varga, ktorý varil aj takým hviezdam, ako je Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber či Jennifer Aniston.

Ideálnym miestom na jeho skladovanie je tmavé a suché miesto, ktoré viete zatvoriť, ako je napríklad komora alebo skrinka. „Tmavé fľaše s olejom môžete nechať aj na kuchynskej linke, no nikdy nie v blízkosti tepelných zdrojov. Niektoré oleje, ako je napríklad sezamový alebo arašidový, je nutné držať v chladničke a po otvorení spotrebovať čo najskôr, aby vám nezhorkli,“ upozorňuje Peter Varga.

A ako spoznáte, že s vaším olejom niečo nie je v poriadku? „V prvom rade zapojte čuch – ak po otvorení fľaše cítite náznak kyslého alebo hnilobného zápachu, ktorý nemá nič spoločné s pôvodnou zdravou arómou čerstvého oleja, ide o znamenie, že sa v ňom dejú patologické zmeny,“ konštatuje profesionál.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

Čo urobiť so starým olejom?

V žiadnom prípade ho nevylievajte do odpadu – okrem životného prostredia by ste mohli takýmto spôsobom zničiť aj vlastnú kuchyňu. Oveľa lepším riešením je zaniesť starý alebo použitý kuchynský olej do špeciálnych zberných nádob, ktoré už od roku 2019 nájdete pred predajňami Kauflandu. Doteraz sa ho týmto spôsobom podarilo vyzbierať takmer 360 ton.

„Ochrana životného prostredia je pre nás mimoriadne dôležitá, preto sa zákazníkom snažíme uľahčiť ich cestu k ekologickejšiemu narábaniu s odpadmi aj prostredníctvom špeciálnych kontajnerov pred všetkými našimi predajňami. Teší nás každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke a môže byť opätovne spracovaná a využitá,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko.

Vedeli ste, že…?

Použité zvyšky oleja a tukov sa po vyliatí do odpadu prilepia na potrubie a zachytávajú aj iné nečistoty. Okrem toho, že zanášajú kanalizáciu, tiež lákajú hlodavce a spôsobujú nemalé problémy pri čistení odpadových vôd. Už 1 dl oleja dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody.

Kaufland, pr, nepouzivat

Urobte to takto

  • Použitý olej nechajte vychladnúť. Pred naliatím do fľaše ho preceďte cez gázu alebo jemné sitko, aby ste ho zbavili hrubých nečistôt a uľahčili tak jeho opätovné použitie.
  • Na recykláciu olejov a tukov vám bude stačiť obyčajná plastová nádoba. Nezabudnite ju vždy poriadne zavrieť a vytlačiť prebytočný vzduch, ktorý by mohol skladovaný olej znehodnotiť.
  • Veľkosť nádoby si zvoľte podľa toho, ako rýchlo ju dokážete zaplniť. Keď je plná, odneste ju do zberného kontajneru, ktorý nájdete pri každej predajni Kaufland.

Pokiaľ ste so zberom oleja ešte nezačali, neodkladajte to na neskôr – sami uvidíte, že ide o jednoduchý návyk, kedy okrem vlastnej nákupnej tašky prinesiete do Kauflandu aj fľašku s použitým olejom. Okrem toho, že ušetríte za opravára, pomôžete tiež životnému prostrediu.

Správne vyseparovaný kuchynský olej môže poslúžiť v chemickom priemysle a pri výrobe biopalív, z odfiltrovaných nečistôt sa zase vyrába bioplyn.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr, nepouzivat

„Olej je najčastejšou príčinou upchatia odpadu, preto sme na to v profesionálnych prevádzkach extrémne citliví. O to viac ma prekvapuje, koľko ľudí o tomto probléme ešte nevie a zvyšky z vyprážania či šalátových zálievok vylieva len tak do drezu,“ dodáva na záver skúsený šéfkuchár.

chyba