Poznáte vitamíny krásy?
Koža veľmi rýchlo reaguje na nedostatok spánku, hydratácie alebo vhodnej výživy. Pokiaľ je tá vaša po dlhej zime suchá a precitlivená, so sklonom k zvýšenej tvorbe šupiniek alebo akné, okrem výberu vhodnej kozmetiky nezabúdajte na úpravu jedálnička. Nemal by v ňom chýbať najmä dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, bohatého na tie „správne“ vitamíny a vlákninu.
Prečo ich potrebujete?
- Za vitamíny krásy sa považujú vitamíny A, B alebo E.
- Rovnako dôležité je prijímať vitamín C. Nielenže pomáha pri regenerácii buniek, ale zvyšuje aj tvorbu kolagénu, ktorý zabraňuje vzniku vrások a spomaľuje proces starnutia.
- Vláknina zasa pomáha čistiť telo od škodlivých toxínov. Keď sa z tela prirodzene odstránia, vaša pleť bude odolnejšia voči vzniku vyrážok či akné.
Náš tip: Skvelým spôsobom, ako si rýchlo a chutne doplniť zásobu vitamínov, sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, pestrý výber kvalitných i cenovo výhodných ovocných a zeleninových štiav nájdete napríklad v Kauflande. Ak siahnete po produktoch pod privátnou značkou K-Bio, môžete si byť navyše istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.

Uvarte si minestrone plnú vitamínov podľa Surovej dcérky
Vedeli ste, že vďaka ovocným a zeleninovým šťavám si dokážete uvariť obed plný vitamínov? Dôkazom je recept na ľahkú a zdravú minestrone polievku od známej foodblogerky Surovej dcérky. Prajeme vám dobrú chuť!
Ingrediencie:
4 PL olivového oleja
1 biela cibuľa
4 strúčiky cesnaku
150 g očistenej mrkvy
200 g očistených zemiakov typu B
70 g stopkového zeleru
70 g rajčinového pretlaku
1 ČL oregana
1 ČL tymianu
1 konzerva krájaných paradajok
1 liter zeleninového vývaru
500 ml paradajkovej šťavy s morskou soľou K-Bio
80 g drobnejších cestovín
2 bobkové listy, štipka čierneho korenia
1 ČL soli
1 konzerva bielej fazule
80 g hrachových/fazuľových luskov
80 g cukety
100 g mladého špenátu
2 ČL citrónovej šťavy
bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup:
Na strednom ohni opečte na oleji nadrobno nasekanú cibuľu do zlatista. Pridajte roztlačený cesnak a opekajte ešte minútku. Následne pridajte tvrdú zeleninu – mrvu, zemiaky a stopkový zeler. Môžete siahnuť po sezónnej zelenine a pridať napríklad aj rôzne druhy tekvice. Pridajte paradajkový pretlak, oregano a tymian. Premiešajte a krátko opečte, kým zelenina nezmäkne.
K opečenej zelenine pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a paradajkovú šťavu s morskou soľou K-Bio. Polovicu vývaru môžete vždy nahradiť ľubovoľnou zeleninovou šťavou pre extra chuť, vitamíny a farbu. Nechajte ešte 10 minút povariť a pridajte drobnejšie cestoviny, bobkový list, čierne korenie a soľ podľa chuti. Ak máte dostatočne slaný vývar, nemusíte na záver pridávať soľ.
Keď sa zemiaky a cestoviny uvaria, pridajte už len premytú fazuľu, lusky, cuketu a špenát. Dochuťte citrónovou šťavou. Pri servírovaní ozdobte čerstvou bazalkou či extra kvapkou olivového oleja. Podávajte s chrumkavým chlebom.