Dodajte vašej pokožke poriadnu šťavu!

Nedostatok slnka, chlad a nevyvážená strava našej pleti rozhodne neprospievajú. Doprajte jej tie správne vitamíny, a už čoskoro vykročíte do ulíc s tvárou rozžiarenou ako jarné slnko. Poradíme, ako na to.

14.02.2023 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat

Poznáte vitamíny krásy?

Koža veľmi rýchlo reaguje na nedostatok spánku, hydratácie alebo vhodnej výživy. Pokiaľ je tá vaša po dlhej zime suchá a precitlivená, so sklonom k zvýšenej tvorbe šupiniek alebo akné, okrem výberu vhodnej kozmetiky nezabúdajte na úpravu jedálnička. Nemal by v ňom chýbať najmä dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, bohatého na tie „správne“ vitamíny a vlákninu.

Prečo ich potrebujete?

  • Za vitamíny krásy sa považujú vitamíny A, B alebo E.
  • Rovnako dôležité je prijímať vitamín C. Nielenže pomáha pri regenerácii buniek, ale zvyšuje aj tvorbu kolagénu, ktorý zabraňuje vzniku vrások a spomaľuje proces starnutia.
  • Vláknina zasa pomáha čistiť telo od škodlivých toxínov. Keď sa z tela prirodzene odstránia, vaša pleť bude odolnejšia voči vzniku vyrážok či akné.

Náš tip: Skvelým spôsobom, ako si rýchlo a chutne doplniť zásobu vitamínov, sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, pestrý výber kvalitných i cenovo výhodných ovocných a zeleninových štiav nájdete napríklad v Kauflande. Ak siahnete po produktoch pod privátnou značkou K-Bio, môžete si byť navyše istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.

Kaufland, pr, nepouzivat

Uvarte si minestrone plnú vitamínov podľa Surovej dcérky

Vedeli ste, že vďaka ovocným a zeleninovým šťavám si dokážete uvariť obed plný vitamínov? Dôkazom je recept na ľahkú a zdravú minestrone polievku od známej foodblogerky Surovej dcérky. Prajeme vám dobrú chuť!

Ingrediencie:

4 PL olivového oleja

1 biela cibuľa

4 strúčiky cesnaku

150 g očistenej mrkvy

200 g očistených zemiakov typu B

70 g stopkového zeleru

70 g rajčinového pretlaku

1 ČL oregana

1 ČL tymianu

1 konzerva krájaných paradajok

1 liter zeleninového vývaru

500 ml paradajkovej šťavy s morskou soľou K-Bio

80 g drobnejších cestovín

2 bobkové listy, štipka čierneho korenia

1 ČL soli

1 konzerva bielej fazule

80 g hrachových/fa­zuľových strukov

80 g cukety

100 g mladého špenátu

2 ČL citrónovej šťavy

bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu

Kaufland, pr, nepouzivat

Postup:

Na strednom ohni opečte na oleji nadrobno nasekanú cibuľu do zlatista. Pridajte roztlačený cesnak a opekajte ešte minútku. Následne pridajte tvrdú zeleninu – mrvu, zemiaky a stopkový zeler. Môžete siahnuť po sezónnej zelenine a pridať napríklad aj rôzne druhy tekvice. Pridajte paradajkový pretlak, oregano a tymian. Premiešajte a krátko opečte, kým zelenina nezmäkne.

K opečenej zelenine pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a paradajkovú šťavu s morskou soľou K-Bio. Polovicu vývaru môžete vždy nahradiť ľubovoľnou zeleninovou šťavou pre extra chuť, vitamíny a farbu. Nechajte ešte 10 minút povariť a pridajte drobnejšie cestoviny, bobkový list, čierne korenie a soľ podľa chuti. Ak máte dostatočne slaný vývar, nemusíte na záver pridávať soľ.

Keď sa zemiaky a cestoviny uvaria, pridajte už len premytú fazuľu, lusky, cuketu a špenát. Dochuťte citrónovou šťavou. Pri servírovaní ozdobte čerstvou bazalkou či extra kvapkou olivového oleja. Podávajte s chrumkavým chlebom.

chyba