Hoci ich názvy znejú exoticky, sú zo slovenských sadov

Kvalitné a chutné jablká aj hrušky od našich domácich pestovateľov nájdete v ponuke predajní Kaufland.

29.11.2022 00:00
Kaufland, pr, nepouzivat

Hoci ich jeme kedykoľvek počas roka, jablká a hrušky v našich klimatických podmienkach patria hlavne k jeseni. Chrumkavé, šťavnaté, zelené, červené, žlté – v sortimente čerstvého ovocia a zeleniny si môžeme vyberať z viacerých odrôd tie naše obľúbené. A pretože ich sezóna ešte trvá, mali by sme si dopriať aspoň jedno jablko či hrušku denne. Prečo vlastne?

Oba druhy sú bohatým zdrojom vitamínov, najmä C-čka, minerálov aj vlákniny. Nielenže posilňujú našu imunitu v tomto sychravom a chladnom období, ale majú aj mnoho iných blahodarných účinkov – na srdce, cievy, tráviaci systém, krvný tlak… Takže známy slogan „Jedno jablko denne“, podporujúci zdravú výživu, by sme si mohli upraviť na „Jedno jablko alebo hrušku denne“.

NOVÚ ODRODU VYŠĽACHTILI V NÓRSKU

„Jablká a hrušky oberáme v sadoch z úrodných oblastí hornej Nitry, Považia, Žitného ostrova, aj z okolia rieky Žitava,“ vyratúva Martin Dokupil, marketingový manažér spoločnosti Boni Fructi. Do Kauflandu pod značkou Dobrý ježko dodávajú viacero odrôd jabĺk ako Gala, Granny Smith, Red Delicious, Golden Delicious, Evelina, Jonaprince. Z hrušiek môžete z ich ponuky ochutnať lahodnú Hrušku Lucasovú, žltozelenú hrušku Konferencia, novú odrodu s červeným líčkom vyšľachtenú v Nórsku Q Tee – Celina a známu žltú hrušku Williams. „Hrušky dodávame od augustového zberu prakticky až do Vianoc a jablká až do začiatku leta, ak sa nevypredajú skôr,“ dodáva M. Dokupil.

Hneď po zbere sa do sortimentu v reťazci dostane len malá časť úrody, väčšiu uskladnia v moderných skladovacích komorách s kontrolovanou atmosférou. Vďaka novým technológiám a riadiacemu softvéru si ovocie uchová perfektnú kvalitu po celý čas skladovania.

VYŠŠIE CENY ENERGIÍ ZDRAŽUJÚ SKLADOVANIE

„Aktuálne máme na Slovensku približne tri stovky pestovateľov jabĺk a hrušiek, z nich asi 35 dodáva ovocie do veľkoskladov, obchodných reťazcov aj predajní. Cez organizácie výrobcov predáva okolo 15 pestovateľov a zvyšok tvorí drobný predaj,“ konštatuje Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR.

Hrušky sa na Slovensku pestujú na ploche približne 200 hektárov, jablká na výmere 3000 hektárov.

Kaufland, pr, nepouzivat

„Pravdou je, že každý rok ubúda okolo 7 percent plôch. Keby štát výraznejšie podporil intenzívne a superintenzívne pestovanie, aj keby ubúdali plochy, produkcia by rástla. Znižuje sa aj počet ovocinárov, pretože bojujú s nedostatkom finančných prostriedkov na rozvoj. Úrodu sa snažia rýchlo predať, aby nemali náklady na uskladnenie. A, samozrejme, tento rok je extrémny vďaka rastúcim cenám energií, ktoré výrazne zvyšujú náklady na skladovanie,“ dodáva J. Šumichrast.

Takže hoci naše klimatické podmienky tomuto ovociu prajú, so sebestačnosťou sme na tom dosť biedne – v jablkách približne na 30 – 35 percent a v produkcii hrušiek len na 15 percent. A to aj napriek tomu, že Kaufland neustále hľadá nových slovenských pestovateľov a dodávateľov, s cieľom rozšíriť podiel domácej produkcie sortimente čerstvého ovocia a zeleniny. Optimálne počas celého roka, nielen počas sezóny.

A TOTO STE VEDELI?

  1. Ročne sa množstvo svetovej obchodnej produkcie jabĺk pohybuje okolo 80 miliónov ton.
  2. Pri dobrých podmienkach môžu jablone rodiť aj po dobu sto rokov.
  3. Viete, prečo sa jablká vo vode neponoria? Pretože obsahujú až 25 % vzduchu.
  4. Stredne veľké jablko obsahuje približne 4 gramy pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol.
  5. Odborníci dokázali, že najviac cenných látok sa nachádza v šupke jablka i hrušky, preto by sme toto ovocie nemali jesť ošúpané.
  6. Európske hrušky pochádzajú z Ázie a v Európe sa začali pestovať približne v roku 1000 pred naším letopočtom.
  7. Hrušky spomína aj Homér vo svojej Odysei a nazýva ich ovocím bohov.
  8. Vo svete sa vraj pestuje viac ako 3 000 odrôd hrušiek a 7 000 odrôd jabĺk.
chyba