Extra panenské olivové oleje Gradassi v Michelin reštauráciách

Rodina Gradassi vyrába jedny z najpozoruhodnejších extra panenských olivových olejov. Podľa rodinnej tradície olivy ručne zbierajú na svojom panstve v zelenom srdci Talianska – v Umbrii a extrahujú v olivovom mlyne Gradassi z roku 1639.

24.11.2022 00:00
YEME, pr, nepouzivat
Korene rodiny Gradassi sú hlboko zakorenené v roku 1639, kedy podľa starodávneho nápisu, nachádzajúceho sa na kameni v starom mlyne, začali pestovať olivy a tradíciu si Gradassiovci odovzdávali z generácie na generáciu až dodnes.

Umbria, zelené srdce Talianska

Rodina Gradassi starostlivo pestuje olivy na skalnatých terénoch obklopujúcich stredoveké mesto nad kopcami Campello sul Clitunno, Spoleto a Trevi v stredotalianskom regióne Umbria, známom svojou bohatou vegetáciou ako Zelené srdce Talianska: www.yeme.sk/gradassi. V regióne Umbria sú extra panenské olivové oleje charakteristické bylinnou až korenistou chuťou. Olivovník so skrúteným uzlovým kmeňom a bohatými plodmi je tu odjakživa spojený s históriou regiónu a silueta olivovníka je symbolom umbrijskej krajiny.

YEME, pr, nepouzivat

Olivové oleje s chráneným označením pôvodu DOP

Gradassi vyrába výlučne extra panenský olivový olej za studena extrahovaný zo 100 % talianskych olív. Osobitne sa zameriava na produkciu olejov s chráneným označením pôvodu DOP z olivovníka Moraiolo, odrody pestovanej predovšetkým v Umbrii, pre ktoré sú charakteristické malé, ale mimoriadne aromatické plody bohaté na antioxidanty so silnou chuťou.

Producenti oleja, ktorí patria do produkčnej oblasti DOP, musia dôsledne dodržiavať výrobné predpisy, ich olivové háje musia byť registrované v registri olív a okrem toho musia zaregistrovať svoju produkciu v obchodnej komore. Tieto predpisy zaručujú, že celý výrobný reťazec – transformácia, skladovanie a plnenie do fliaš prebieha podľa označenia pôvodu.

Gradassi v Michelin reštauráciách

Gradassi olivové oleje sa vyznačujú vynikajúcimi organoleptickými a nutričnými hodnotami s nízkou úrovňou kyslosti. Ktorá je dôkazom, že oleje pochádzajú z najkvalitnejších a najzdravších čerstvých olív, ktoré sú ihneď po zbere zo stromu rýchlo spracované a v procese spracovania a skladovania boli rešpektované všetky podmienky. Cieľom je minimalizovať proces starnutia (okysľovania, oxidácie) oleja. To dosiahnu kombináciou výberu terénu a rozmanitosti použitých olivovníkov až po správne skladovanie a použité balenie. Nie je preto tajomstvom, že olivové oleje Gradassi používajú aj šéfkuchári v mnohých oceňovaných Michelin reštauráciách.

ZEME, pr, nepouzivat

Výber najkvalitnejších extra panenských olivových olejov značky Gradassi – mono-odrodové, organické, s chráneným označením pôvodu DOP, a tiež výber ich novšej značky Terre Francescane, ktorá dôsledne označuje rôzne olivové oleje s odlišnými názvami a odlišuje dizajn etikiet na základe ich geografickej proveniencie, a teda chuti nájdete v plnochutných potravinách YEME v Bratislave a v novootvorenej predajni v Nitre.

Obe spoločnosti sú súčasťou C.U.FR.OL. Frantoi Oleari Umbri, konzorcia najvýznamnejších umbrijských pestovateľov olív so storočnou tradíciou.

DOP – chránené označenie pôvodu – označuje originálny produkt najvyššej kvality. Výroba a spracovanie potraviny sa odohrávajú v obmedzenej geografickej lokalite a rešpektujú prísne pravidlá tradičnej a remeselnej výroby. Extra panenské olivové oleje Gradassi a Terre Francescane s chráneným označením pôvodu sú svedectvom tradície, gastronomického dedičstva a kultúrnej rozmanitosti. Nesú v sebe jasnú pečať vzniku a miesta pôvodu. Prechovávajú úctu k svojmu regiónu, v ktorom vznikli. Extra panenské olivové oleje s označením DOP vám dávajú záruku, že kupujete autentický a kvalitný výrobok. Zhodnocujú prácu svojich výrobcov a chránia ich pred imitáciami a nekalou konkurenciou. Podporujú udržateľnosť a hospodársky rozvoj oblastí a ich lokálne a gastronomické rozlíšenie.

chyba