Umenie skutočného Majstra syrov Castagna

Piemontská rodinná firma Castagna z Val d’Ossola, údolia bohatého na výrobu pasienkových syrov, sa už viac ako 60 rokov venuje výberu, zretiu a výskumu syrov.

25.08.2022 00:00
YEME castagna, pr

Giuseppe Castagna, ktorý rozšíril získané zručnosti od otca Eligia, zakladateľa, povýšil svoju prácu na umenie a vďaka jeho nepretržitému hľadaniu môžeme dnes ochutnávať syry, ktoré boli znovuobjavené alebo ním inovované. Po skvelom zvládnutí syrárskych techník sa Giuseppe dnes podieľa na vývoji a realizácii prvotriednych syrov, z ktorých sa mnohé pýšia označením DOP, chráneným označením pôvodu a ktoré mu priniesli najvyššie ocenenie „Majster syra“ a titul „Strážca a porotca“ od Medzinárodného cechu syrárov.

Giuseppe vedie vlastnú malú horskú syráreň...
YEME,Castanga, pr Giuseppe vedie vlastnú malú horskú syráreň spolu s manželkou Raffaellou.

Rodinná tradícia Castagna

Giuseppe od detstva sledoval pri práci na horských pastvinách svojho otca Eligia. Rodina Castagna sa spočiatku venovala výberu syrov len v alpskej oblasti Val d’Ossola, pre ktorú sú charakteristické syry vyrobené na malých rodinných farmách podľa starodávnych receptúr horských syrárov. Alpské pasienky Piemontu sú známe bohatstvom svojich gastronomických produktov mimoriadnej kvality. Giuseppeho túžba poskytovať jedinečné výrobky bola stále silnejšia a hľadanie typických syrov preto rozšíril po celom Taliansku. Navyše, zrodila sa u neho myšlienka založenia vlastnej malej horskej syrárne, ktorú dnes vedie spolu s manželkou Raffaellou a kde sa dnes osobne venuje výskumu a výberu syrov. V nich deň za dňom pozoruje a neustále vylepšuje ich chuť. Jeho vášeň sa však neobmedzuje iba na syry. Priblížil sa tiež k ďalšiemu vrcholu gastronómie, párovaniu vína so syrom.

Syrárske umenie sa zrodilo v...
YEME, Castagna, pr Syrárske umenie sa zrodilo v novozrekonštruovanom dome Casa Castagna 1620, v 400-ročnom očarujúcom dome na jazere Lago di Mergozzo.
YEME castagna, pr

Castagna a Slow food

Na talianskom území je asi 450 odrôd syra, z ktorých má každý jedinečné vlastnosti. Rozsah portfólia Castagna syrov siaha od veľkých klasík čerstvých aj korenených. Kravské, kozie, kozie jemné, ovčie, Buffalo, zrejúce, raritné, klasické, s hľuzovkou a modré, mnohé zo syrov s označením DOP www.yeme.sk. Viac ako 30 syrov Castagna dnes môžete ochutnať v plnochutných potravinách YEME a to aj vďaka spolupráci so Slow Food Pressburg, súčasť medzinárodného hnutia Slow Food, ktoré sa angažuje v ochrane kultúry a miestnych kulinárskych tradícii s cieľom znovuoživenia záujmu o pôvod a chute jedál. Zasadzuje sa za právo na dobré jedlo pre všetkých a vyzýva k zodpovednosti za naše dedičstvo, za záchranu biodiverzity, kultúry a poznania.

Neustále skúmanie a štúdium územia priviedla spoločnosť Castagna aj do malých syrární nachádzajúcich sa vo Valle D’Aosta. Osobitú pozornosť Castagna venovala výberu modrých syrov, medzi ktorými vynikajú Gorgonzola DOP Gran Riserva (pikantná) a Gorgonzola DOP Strach’in (sladká). Oba syry „doby“ sú vyrobené výhradne ručne: www.yeme.sk.

Giuseppe Castagna v spolupráci s plnochutnými potravinami YEME navštevuje pravidelne aj Bratislavu a svoje syrárske umenie predstavuje v predajniach zákazníkom či na Degustoriu v Starej Tržnici: www.degustorium.sk.

DOP – chránené označenie pôvodu – označuje originálny produkt najvyššej kvality. Výroba a spracovanie potraviny sa odohrávajú v obmedzenej geografickej lokalite a rešpektujú prísne pravidlá tradičnej a remeselnej výroby. Syry z Castagne s chráneným označením pôvodu sú svedectvom tradície, gastronomického dedičstva a kultúrnej rozmanitosti. Nesú v sebe jasnú pečať vzniku a miesta pôvodu. Prechovávajú úctu k svojmu regiónu, v ktorom vznikli. Syry s označením DOP vám dávajú záruku, že kupujete autentický a kvalitný výrobok. Zhodnocujú prácu svojich výrobcov a chránia ich pred imitáciami a nekalou konkurenciou. Podporujú udržateľnosť a hospodársky rozvoj oblastí a ich lokálne a gastronomické rozlíšenie.

chyba