Konečne viac energie? 5 potravín, ktoré by vás mali v práci zbaviť únavy

Tí, ktorí sú v práci často unavení, si pravidelne pomáhajú kofeínom. Možno ste ale nevedeli, že existujú potraviny a doplnky, ktoré dodajú telu energiu bez toho, aby zaťažovali srdce a obehový systém.

20.07.2022 00:00
seocentrum, pr, nepouzivat Foto:

Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré potraviny sú skutočnými posilňovačmi energie a okrem sily sa postarajú aj o zdravie vášho tela.

Banány

Banány nám dodávajú draslík a potrebné sacharidy. Keďže banány sú tiež plné vitamínov, minerálov a vlákniny, mali by sa nachádzať vo vašej pravidelnej strave a tvoriť súčasť kvalitných zdravých raňajok do práce.

Mimochodom, vedeli ste, že práve banány obsahujú tryptofány, ktoré sa dnes s úspechom používajú aj pri odbornej liečbe migrény? Ak si teda niekoľkokrát do týždňa doprajete v práci toto exotické ovocie, určite svojmu telu prospejete a vyhnete sa bolesti hlavy.

Horká čokoláda

Čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje teobromín – látku, ktorá podľa odborníkov dodáva telu energiu. Zlepšený prietok krvi a dýchanie sú ďalšie dve výhody teobromínu, ktoré podľa najnovších výskumov dokonca vraj prospievajú pri kašli. Teobromín pomáha uvoľniť pružné svalové tkanivo, najmä tkanivo v pľúcach, a tak sa predpokladá, že pomáha zmierniť nutkanie na kašeľ.

Podľa niektorých štúdií a výskumov môžu antioxidačné vlastnosti teobromínu tiež pomôcť znížiť zápal. Netreba však zabúdať, že aj kvalitná čokoláda obsahuje cukor, ktorý je potrebné zo zubnej skloviny a ústnej dutiny odstrániť pomocou dobrej zubnej pasty.

Propolis

Propolis je veľmi zložitý materiál z dielne včiel, ktorý môže obsahovať viac ako 300 rôznych chemických zlúčenín pochádzajúcich zo živíc stromov a rastlín a kombinovaných s enzýmami v úli. Dôležité však je, že bolo preukázané, že užívanie propolisu podporuje normálnu imunitnú funkciu a jeho protizápalové, antiseptické a antibakteriálne vlastnosti z neho robia cennú zložku v produktoch pre zdravie, ktoré sa snažia udržať ľudské telo v čo najlepšom stave.

Pravý propolis je adaptogénny, čo zjednodušene povedané znamená, že pomáha telu reagovať na vonkajšie stresy bez toho, aby to ohrozilo jeho pohodu. Existuje mnoho rastlín a húb, ktoré vykazujú tieto adaptogénne vlastnosti. Adaptogén pomáha predovšetkým posilňovať imunitný systém, vyrovnávať hormóny, podporuje kognitívne funkcie a je vysoko antioxidačný.

Orechy a semená

Každý dobrý odborník na zdravú výživu vám povie, že zmes orechov a semien je plná dobrých tukov a bielkovín, takže je to dobrá voľba pre vysokoenergetické občerstvenie. Orechy a semená majú aj rôzne zdravotné výhody. Sú dobré pre pokožku, podporujú zdravie srdca a v prípade potreby dodávajú telu i mozgu energiu!

Avokádo

Podľa odborníkov je avokádo nielen skvelým zdrojom dobrých tukov, ktoré nás zasýtia na dlhšie. Táto zelená superpotravina je navyše nabitá živinami vrátane bielkovín, ktoré nám dodajú dlhotrvajúcu energiu. Pridanie avokáda k raňajkám, obedu alebo večeri, môže pomôcť v boji proti poklesu energie. Tak sa o tom skúste presvedčiť.

chyba