Vzácny balzamikový ocot Leonardi

Vďaka svojej povesti zázračného lieku vhodného na všetko, od bolesti v krku až po pôrodné bolesti, bol balzamikový ocot pred príchodom modernej medicíny predávaný v lekárňach a uznaný za prírodný liek. Už význam slova balsama gréckeho pôvodu nám veľa napovedá o jeho blahodarných účinkoch. Preložiť by sme ho mohli ako balzam vynikajúci pre zdravie – krémový, intenzívny, aromatický a voňavý “. Rovnako ako balzamikový ocot, ktorého prvá historická zmienka pochádza z roku 1046, kedy bol fľaškou obdarovaný franský cisárov Enrico III.

23.06.2022 00:00
Yeme, pr, nepouzivat
Acetaia Aerea: Farma Leonardi v Modene v obklopení viničov.

Acetaia Leonardi z Modeny

Od roku 1871 vyrába na vidieku Modeny rodinná spoločnosť Acetaia Leonardi exkluzívne produkty z balzamikového octu získavané podľa tradície z typických odrôd hrozna Lambrusco a Trebbiano, ktorými je obklopená na ploche 10 hektárov. Všetky kroky spracovania prebiehajú v rámci jedného zariadenia, od zberu hrozna, lisovania, varenia a zretia hroznového muštu v typických drevených sudoch. Výsledkom práce výlučne tradičným spôsobom je široká ponuka originálnych výrobkov s prírodnými prísadami a s vystopovateľnos­ťou v celej produkčnej ceste.

Podľa talianskeho práva existujú dva hlavné druhy balzamikového octu: Aceto Balsamico Tradizionale DOP a Aceto Balsamico di Modena IGP

Aceto Balsamico Tradizionale DOP sa vyrába z vareného muštu, ktorý sa získava v Leonardi iba z hrozna odrôd Lambrusco a Trebbiano dopestovaných v oblasti Modeny, z muštu zretého v súlade s tradíciami v drevených sudoch s každoročnými presunmi do rôznych sudov tak, aby získal chute rôznych drevín ako sú dub, gaštan, čerešňa, jaseň, moruša, borievka, akácia… V Leonardi ho vyrábajú bez pridania aromatických látok, karamelu, farbív či konzervačných látok. Je posudzovaný radou piatich odborných degustátorov, ktorých práca je nespochybniteľná. Balzamikový ocot balia v Modene iba do exkluzívnej 100 ml fľaše.

Yeme, pr, nepouzivat

Aceto Balsamico di Modena IGP je zmes vareného hroznového muštu (minimálne 20%) a vínneho octu, ktorý sa získava v Leonardi len z hrozna odrôd Lambrusco a Trebbiano dopestovaných v oblasti Modeny. Predpisy povoľujú pridanie antioxidantov a/alebo farbiva karamel. V Leonardi pri výrobe nepoužívajú však ani karamel ani antioxidanty. Aby produkt získal uznanie a pečať IGP, musí vyzrievať v drevených sudoch najmenej 60 dní. Len pre porovnanie, v Leonardi zreje ich najmladší Aceto Balsamico di Modena IGP v sudoch 1 rok, čo svedčí o najvyššej kvalite balzamikového octa spoločnosti.

Balzamikový ocot je charakteristický správnou...
Yeme, pr, nepouzivat Balzamikový ocot je charakteristický správnou hustotou, tmavohnedou farbou, komplexnou arómou, príjemnou kyslosťou a zamatovo horkosladkým záverom.
Rodina Leonardi z konca 19. storočia.
Yeme, pr, nepouzivat Rodina Leonardi z konca 19. storočia.
V minulosti bol balzamikový ocot predávaný v...
Yeme , pr, nepouzivat V minulosti bol balzamikový ocot predávaný v Taliansku v lekárňach a uznaný za prírodný liek vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti na zdravie. Nie náhodou siahla spoločnosť Leonardi po svojom poklade, balzamikovom octe, ktorý sa stal súčasťou ich pleťovej a telovej kozmetiky s intenzívnym účinkom.
chyba