Sezónu slovenských jahôd si môžeme užívať desať mesiacov

V Kauflande ich nájdeme už o pár týždňov, pretože v tom čase sa chystá zber prvej úrody v skleníkoch na farme Beri.

22.02.2022 00:00
Kaufland, PR, nepouzivat

Nové sadenice tu sadia vždy uprostred zimy, presnejšie na prelome starého a nového roka. Dokonale zrelé plody zbierajú zvyčajne od konca marca približne do konca decembra a v rovnakom čase ich spoločnosť VitaZel pravidelne dodáva do obchodného reťazca. Čerstvé a ručne pozbierané, aby si zákazník mohol vychutnať tú najvyššiu kvalitu.

V ZIME V SKLENÍKOCH, V LETE POD FÓLIOU

„Slahôdky, ako sme naše jahody pomenovali, pestujeme v žľaboch na stoloch, aby sme prácu čo možno najviac uľahčili, zefektívnili a aby sa tiež ľahko oberali. Po ukončení posledného zberu všetko vyčistíme a nasadíme nové rastliny. Odrody obmieňame tak, aby sme mohli zbierať úrodu počas deviatich až desiatich mesiacov. V zime ich pestujeme len v skleníkoch, tie sú vykurované obnoviteľnými zdrojmi. V teplejších mesiacoch využívame aj fóliovníky,“ vysvetľuje Peter Kelemen z farmy Beri. A pretože na farme pri pestovaní ovocia a zeleniny myslia na trvalú udržateľnosť, na zavlažovanie využívajú aj dažďovú vodu, ktorú zachytávajú v rezervoároch.

Hoci pestovanie jahôd si vyžaduje veľké množstvo ručnej práce, najmä pri sadení a zbere, o vhodnú teplotu, zavlažovanie a vetranie v skleníku sa stará softvér. Pestovanie týmto spôsobom má výhodu v tom, že rastliny nie sú vystavené nepriazni počasia ako sú horúčavy, rozdiely medzi dennou a nočnou teplotou, dažde či krupobitie. Pred škodcami ich v skleníku nechránia chemické postreky, ale využívajú bio ochranu. Jednoducho povedané, dobré chrobáčiky a mušky zlikvidujú škodlivé chrobáčiky. Príroda sa o ochranu postará.

KEDY CHUTIA NAJLEPŠIE?

„Jahody majú výbornú chuť a vôňu, pretože ich na farme oberajú až vtedy, keď dozrejú. Robia to veľmi pozorne, aby sa plody nepoškodili, zároveň sa triedia a ukladajú priamo do vaničiek, v ktorých sa vážia. Potom sa rýchlo vychladia a hneď ich dodávame do logistického skladu Kauflandu v Ilave,“ popisuje celý proces Andrej Koščo, manažér spoločnosti VitaZel, ktorej dodáva ovocie farma Beri. Ani v sklade sa dlho nezdržia, takže do regálov v predajniach ich vykladajú veľmi krátko po zbere. „Pretože sú dokonale zrelé, nevydržia tak dlho a treba ich spotrebovať čím skôr,“ dodáva manažér.

To znamená, že ani po nákupe by sme ich nemali doma dlhšie skladovať, ale zjesť ich čerstvé, keď chutia najlepšie a sú plné vitamínov, minerálov a iných prospešných látok.

„Spolupracujeme s viacerými slovenskými dodávateľmi čerstvého ovocia a zeleniny a teší nás, že jahody môžeme v našom sortimente ponúkať až desať mesiacov v roku. U zákazníkov sú veľmi obľúbené, takže pestovateľom vieme zabezpečiť stabilný odbyt,“ potvrdzuje Ľuba Barošová, vedúca oddelenia nákupu Ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovensko.

Foto: AdobeStock
Kaufland, PR, nepouzivat

JAHODOVÉ HODY PRE ZDRAVIE

Mali by sme si ich užiť čo najčastejšie. Nielen pre lahodnú chuť, ale aj preto, že prospievajú zdraviu. Je známe, že jahody nám dodajú vitamíny C, A, B, E a tiež minerály ako napríklad draslík, zinok, horčík, vápnik či fluór. Obsahujú aj vlákninu, ktorá napomáha prirodzenému tráveniu a vylučovaniu, čím prečisťujú celý organizmus. Sú tiež výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá prospieva (nielen) tehotným ženám.

O ich pozitívnych účinkoch by sa dalo napísať ešte oveľa viac. Najlepšie však bude, keď si ich overíme sami tak, že ich častejšie zaradíme do svojho jedálneho lístka. Možností a receptov, ako si ich vychutnať, je naozaj mnoho. Možno máte radi klasiku ako sú jahody so šľahačkou, alebo v zdravšej obmene s bielym jogurtom. Skvelé je jahodové smoothie, koktail, pena, smotanová či tvarohová torta s jahodami, palacinky alebo lievance s tvarohom a jahodami, jahodová bublanina, jahodový koláč s posýpkou alebo aj šalát s grilovanými kúskami mäsa a jahodami… Inšpirovať sa môžete aj receptami v Kaufland online kuchárke.

chyba