Vianočná kalorická hra: Ako sa nevzdať vianočných maškŕt a nepribrať?

S príchodom vianočných sviatkov mnohí tušia, že zdravý a vyvážený jedálniček pôjde bokom. Dobré jedlo síce k Vianociam patrí, no nemalo by ho byť viac ako znesiete, pretože takým spôsobom môžu byť sviatky zdrojom neskorších zdravotných problémov. Preto sa vyhnite sviatočnému prejedaciemu maratónu a následnému bruchu deda Mráza - vieme, ako na to.

07.12.2021 14:44
kompava, pr nepouzivat

Nemci, Taliani či Angličania – čoho sa zvyknú prejedať v iných krajinách?

Ak by existoval boh prejedania, bez pochýb by sa na Slovensku volal December, jeho milovaná Kapustnica či Lenivosť a ich božskí potomkovia Medovníček a Štedráčik – také klasické slovenské Vianoce. V iných krajinách to však môže vyzerať úplne inak.

Slovenské štedrovečerné menu s drobnými odchýlkami teda istotne všetci dobre poznáte. Oplátky s medom, kapustnica, hrachová či fazuľová polievka, múčne jedlo ako šúľance či pirohy a následne hlavná časť – vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom. Štandardné dezerty ako sušené ovocie, orechy či múčniky alebo drobné pečivo.

kompava, pr nepouzivat

Napríklad vo Veľkej Británii sa hlavná vianočná večera podáva až 25. decembra. Hlavný chod predstavuje pečený moriak s plnkou a polevou a tradičný vianočný puding ako dezert.

Takí Taliani zase zvyknú na vianočnú večeru pripravovať polievku a, samozrejme, cestoviny ako základ, pričom zvyšok sa odvíja v závislosti od regiónu – na Severe je to pečená hydina s plnkou, na Juhu zase vyprážaná ryba. Ako dezert známy múčnik Panettone s hrozienkami a kandizovaným ovocím.

V mnohých rodinách však 24. decembra prejedanie nekončí, ba naopak roztáča obrátky.

Viete, koľko približne ľudia počas Vianoc zvyknú pribrať?

Vianoce – obdobie, kedy je telesný, no najmä tukový nárast najväčší. Štúdie hovoria, že na západnom svete zvyknú ľudia pribrať približne pól kilogramu, ktorý činí cca 1 % ich hmotnosti. Ak to však s príjmom vianočných kalórii preženieme, nárast hmotnosti môže byť oveľa vyšší.

Vezmime si jednoduchý príklad:

Predstavme si, že žena, ktorá má priemerný denný príjem približne 2 000 kalórií (kcal) a udržiava si hmotnosť, "upustí uzdu“ a začne s prejedaním 24. decembra a skončí až Silvestrom (31. decembra), čo celkovo tvorí 7 dní prejedania sa. Každý z týchto dní neprijme zvyčajných 2000, ale 5 000 kalórií, a teda 3 000 kcal denne predstavuje tzv. kalorický prebytok, ktorý sa, logicky, musí niekam uložiť. Bohužiaľ ak ide o pojedanie klasických vianočných dobrôt, tak rovno do tukových zásob.

Pre ešte lepšiu predstavu si uveďme fakt, že 1 kilogram tuku predstavuje približne 7 700 kalórií, a tak dokážeme jednoducho prísť na orientačné množstvo kilogramov, ktoré dokáže menovaná slečna pribrať počas týždňa vianočného maškrtenia.

Priberie približne 2,72 kilogramu za 7 dní pri príjme 5000 kcal v dôsledku týždenného kalorického prebytku 21 000 kalórií (uvedená hmotnosť je však orientačná, závisí od viacerých fyziologických faktorov).

A je to tu, čierne na bielom, prečo sú fitness centrá po Vianociach preplnené, prečo ľudia siahajú po rôznych spaľovačoch tuku s cieľom získať späť svoju predvianočnú formu.

V jednom švédskom prieskume študenti s nadváhou pribrali počas vianočných sviatkov priemerne 6,1 až 8,8 kg, pričom študenti s normálnym BMI len 0,2 – 0,5 kg.

Nevinné vianočné maškrty?

Väčšina tradičného vianočného pečiva tvorí tuk, múka a cukor. Problémom sú teda okrem ich výbornej chuti i iné vlastnosti, ktoré nám to vôbec neuľahčujú – sú kalorické, no zároveň drobné, a preto ich s radosťou zobkáme, no málokto si predstaví ich skutočnú kalorickú hodnotu.

kompava, pr nepouzivat

Pre lepšiu predstavu uvádzame kalorické hodnoty tých najbežnejších vianočných dobrôt. Tie sa však na základe rôznorodosti receptov môžu mierne líšiť

  • Vanilkové rožky = 450 kcal / 100 g
  • Medovníky = 390 kcal / 100 g
  • Sacherové zákusky = 410 kcal / 100 g
  • Grilážky = 630 kcal / 100 g

Jedlá, ktoré pozostávajú z veľkej časti z cukru majú vplyv na hladinu glykémie.

Je pravdou, že vzhľadom na ingrediencie, ktoré sa využívajú v bežných receptoch sú skutočne kaloricky bohaté, no nemusíte sa obľúbených vianočných dobrôt vzdávať – pripravte si ich v zdravšej a diétnejšej podobe:

  1. Nahraďte bielu múku napríklad mletými ovsenými vločkami, mandľovou, kokosovou múkou či inými ľahšie stráviteľnými alternatívami.
  2. Vynechajte biely cukor a skúste cesto osladiť podľa chuti použitím medu, stévie alebo použite proteín, ktorý zároveň poslúži ako diétny zdroj potrebných bielkovín, ktoré zasýtia na dlhší čas a vám tak nezostane priestor na ďalšie maškrtenie.

Medovníky sú v takmer každej rodine neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Čo tak si ich pripraviť tak, že môžete dať zbohom výčitkám a plnohodnotne si ich vychutnať? Proteínové medovníky sú plné bielkovín, zdravé, rýchlo pripravené a chutia božsky.

V nevinných 100 g tradičných vianočných koláčikoch sa môže nachádzať až tretina celodennej energie pri racionálnom stravovaní.

7 tipov ako nepribrať počas Vianočných sviatkov (no dopriať si s rozumom)

  1. Pred a po maškrtení vypiť pohár vody, ktorý zasýti a zlepší trávenie.
  2. Jesť menšie porcie, pretože často za nás jedia len oči, pritom skutočne sme sýti.
  3. Jesť pomaly a každé jedlo si vychutnávať.
  4. Dopriať si po domácky a zdravšie pripravené dobroty.
  5. Pozor na alkohol – vyplatí sa miešať si ho vodou, pretože obsahuje množstvo tekutých kalórií.
  6. Hýbte sa nepretržite celé sviatky. Pohyb na čerstvom vzduchu nielen, že prospieva zdraviu, ale rovnako pomôže spáliť kalórie z vianočných dobrôt.

Hodinovou prechádzkou kľudným tempom dokážeme spáliť až 200 kcal, ktoré predstavujú približne 100 g vianočného zemiakového šalátu s majonézou. Hodinovou prechádzkou rýchlym tempom spálime 250 – 350 kcal a hodinovým behom či lyžovaním sa dokážeme zbaviť až 550 kcal – hýbať sa preto oplatí, najmä ak si uvedomíme, že vianočná večera tvorená vyprážaným kaprom (450 kcal / 160 g) a majonézovým šalátom (200 kcal / 100 g) obsahuje minimálne v priemere 600–700 kcal. 7. Po prejedení sa si doprajte detox v podobe zdravých potravín a výživových doplnkov, ktoré pomôžu vášmu organizmu zbaviť škodlivých látok.

Vianočné prejedanie totiž nezodpovedá potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva viaceré chorobné zmeny, preto je dôležité nezabudnúť na následnú "očistu“ pre zachovanie zdravia.

Vedeli ste, že obdobie Vianoc sa tradične spája s väčším výskytom depresií?

K vzniku depresií a úzkostných stavov prispieva aj stres z nakupovania darčekov pre blízkych. Štatistiky hovoria, že ľudia si nákup často nechávajú na poslednú chvíľu, a preto vzniká pod tlakom nervozita, stres a depresia – stavy, ktoré môžu viesť k vzniku rôznych zdravotných problémov.

kompava, pr nepouzivat

Ak máte aj vy pocit, že všetky nápady sú fuč a neviete, aké darčeky kúpiť pre blízkych, tak siahnite po darčeku, ktorým nič nepokazíte, ba práve naopak – isto zapôsobí na každého. Venujte darček plný zdravia, ktorý zabezpečí kvalitnejší život v podobe výživových doplnkov – ideálny darček pre všetkých, pre mamu, otca, brata či sestru, priateľa či priateľku, babku či dedka.

Získané 3 kg počas Vianoc je možno pomerne jednoduché a reálne zhodiť, avšak ľudia, ktorí zvyknú iba priberať každoročne počas Vianoc si takto môžu v priebehu 3 rokov zabezpečiť + 10 nepekných kilogramov.

Nikto ešte nepribral z jedného nezdravého jedla. Preto buďte k sebe úprimní a neklamte sami seba. Bol to naozaj len jeden chod či jeden deň? Ak áno, všetko je v poriadku, len je potrebné sa naspäť vrátiť do štandardného, udržateľného režimu – žiadny extrém. Jednoducho, jedzte všímavým spôsobom a príďte do práce po vianočných sviatkoch rovnako štíhli ako ste odchádzali.

Neprepadnite zbytočnému stresu – 1 kg naviac po vianočnom prejedaní je možno iba dôsledok vyššieho obsahu vody v tele z dôvodu vyššieho príjmu solí a sacharidov, väčšieho obsahu čriev či ženského menštruačného cy­klu.

A nezabúdajte, Vianoce nie sú o jedle, ale o atmosfére.

kompava, pr nepouzivat
chyba