Zbavte sa použitého kuchynského oleja rýchlo a ekologicky

Ak každé Vianoce riešite otázku, kam s olejom po príprave kapra, odpoveď je jednoduchá. Vložte ho v malej fľaši do zberného kontajnera pri Kauflande.

23.12.2020 00:00
kaufland, pr nepouzivat

Použitý kuchynský olej nepatrí do výlevky

Jedno deci totiž dokáže znečistiť tisíce litrov vody a zaniesť kanalizačný systém. Ale nepatrí ani do bežného komunálneho odpadu, aj keď niektoré obce už použitý kuchynský olej samostatne zbierajú. Ak však chcete mať istotu, že sa oň niekto postará ekologicky a bez vašej veľkej námahy, zberné nádoby nájdete už dnes pri každej zo 70 predajní Kauflandu po celom Slovensku.

Ako separovať olej a neumastiť seba ani okolie?

  • Z vychladnutého oleja vyberte veľké zvyšky jedál, ako sú kosti a kože. Drobné nečistoty, ako napr. strúhanka po vyprážaní, môžu v oleji ostať.
  • Vychladnutý, čiastočne vyčistený olej z panvice alebo fritézy zlejte ideálne do čistej, suchej, uzatvárateľnej plastovej nádoby. Nádobu vyberajte podľa toho, koľko oleja viete vyzbierať. Pri nevhodnej veľkosti fľaše prichádza pre veľké množstvo prítomného vzduchu k jeho rýchlejšej biodegradácii.
  • Do jednej nádoby môžete zbierať všetky druhy rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Výpek a šťava z mäsa tiež nie sú prekážkou. Pridajte aj olejový nálev z niektorých potravín, napr. sušených paradajok, či konzervovaných rýb. Určite tam však nevlievajte vodu, víno, kečup z jedla, či saponát.
kaufland, pr nepouzivat

Keď teda po sviatkoch pôjdete na ďalší nákup potravín, takto vyzbieraný olej vložte do zbernej nádoby pri ktorejkoľvek predajni Kaufland. Prispejete tak k ochrane životného prostredia a navyše ešte poslúži na dobré účely. Z vyčisteného oleja sa vyrobí bionafta, označovaná ako MERO, a z kuchynského odpadu, ktorý zostane po filtrácii oleja u spracovateľa, sa zase v bioplynových staniciach vyrobí bioplyn, z ktorého vzniká elektrická energia a teplo. Správať sa ekologicky aj pri varení sa oplatí.

chyba