Slovenské jablká majú dlhú históriu. Jeme ich však čoraz menej.

Jedno stredné jablko obsahuje toľko vitamínu C, ako zväzok reďkoviek. Doprajte si ho každý deň, podporíte svoje trávenie a správne fungovanie imunitného systému.

18.11.2020 00:00
Kaufland, pr clanok, reklama, nepouzivat Foto:

Napriek kvalite našich jabĺk po nich siahame podpriemerne. Marián Varga z Ovocinárskej únie upozorňuje, že kým priemer Európskej únie je 450 gramov na deň na osobu, na Slovensku skonzumujeme menej ako polovicu!

Pestovateľov potrápili zmeny klímy

Túto sezónu úrodu zasiahli silné marcové mrazy. Teploty boli dokonca nižšie ako v januári. „Teplomilné ovocie na kvetoch a plodoch sa poškodilo. Kým prišlo obdobie kvitnutia, mali sme za sebou vyše 30 mrazivých dní, pritom už tri predstavujú problém“, spomína M. Varga.

Tohtoročnej úrode napokon okrem náročnej protimrazovej ochrany pomohlo aj obdobie dažďov. Celkovo sa objem slovenských jabĺk znížil o pätinu, no ovocie je pekné a zdravé.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr clanok, reklama, nepouzivat

Chutné a zdravé

Jablká sú zdrojom mnohých minerálov, ako vápnik, fosfor, železo alebo horčík. V neposlednom rade obsahujú dostatok vlákniny, ktorá reguluje trávenie a prirodzene znižuje pocit hladu.

Vďaka vysokému obsahu „céčka“ jablká podporujú správne fungovanie imunity, a to predovšetkým v aktuálnom jesennom období, kedy bojujeme s rôznymi ochoreniami, ako je chrípka či nachladnutie.

Typicky jesenné ovocie

Jablká sa hodia do koláčov či štrúdle, pre vysoký obsah vitamínov sú skvelou desiatou aj sladkou maškrtou. „Určite by sme ich mali jesť viac a viesť k tomu aj deti. Dôležité sú programy, ktoré ich učia o zdravej výžive a motivujú nielen ku konzumácii jabĺk, ale celkovo ovocia a zeleniny,“ odporúča Varga.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr clanok, reklama, nepouzivat

Jabĺčka deťom

Vytvoriť návyk na pravidelnú konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny u detí sa snaží aj obchodný reťazec Kaufland. Druhý rok pokračuje v projekte Čerstvé hlavičky, v rámci ktorého dostávajú partnerské školy raz týždenne ovocie alebo zeleninu pre každého žiaka.

„Snažíme sa aj takýmto spôsobom vytvárať návyk na konzumáciu ovocia a zeleniny u detí. Okrem toho podporujeme slovenských producentov. Z celej ponuky jabĺk v Kauflande pochádza až 30 % zo slovenských sadov,“ uvádza Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Foto: Kaufland
Kaufland, pr clanok, reklama, nepouzivat
chyba