Aj použitý kuchynský olej môžete separovať. Nádoby nájdete pred Kauflandom

Téma triedenia odpadu by už mala byť u väčšiny z nás každodennou súčasťou života. Správne separovanie odpadu umožňuje jeho recykláciu, a tým aj ochranu prírodných zdrojov. Okrem plastov, papiera, skla, komunálneho a bio odpadu však v domácnostiach vzniká odpad, s ktorým vám možno nenapadlo špeciálne narábať. Ide o zvyšky použitého kuchynského oleja.

08.06.2020 00:00
Kaufland, PR článok, nepoužívať Foto:

Ak ste ho doteraz vylievali do výlevky alebo vyhadzovali do bežného komunálneho odpadu, vedzte, že to nie je správne riešenie. Olej, ktorý sa dostane do kanalizačného systému, ho značne zanáša i poškodzuje. Alarmujúce je, že už 1 dl oleja dokáže znečistiť niekoľko tisíc litrov vody. Správnym separovaním však aj z obyčajného kuchynského oleja môžete vytvoriť surovinu, ktorá nájde svoj druhý život v doprave, logistike, energetike či iných odvetviach.

Ako postupovať?

Pripravte si čistú plastovú fľašu, v ktorej budete skladovať všetky zvyšky oleja, ktoré vám ostali po vyprážaní či z konzerv. Ale pozor – predtým, ako olej prelejete do PET fľaše, je potrebné ho scediť od nečistôt, aby v ňom neostali zvyšky jedla. Takto uskladnený použitý olej v uzavretých PET fľašiach môžete vhodiť do nádob na to určených, ktoré aktuálne nájdete už pred 32 obchodnými domami Kauflandu.

zväčšiť Foto: Kaufland
Kaufland, PR článok, nepoužívať

Kaufland dáva svojim zákazníkom možnosť správať sa naozaj ekologicky. Okrem zberu oleja je možné v predajniach odovzdať do zberu aj malý elektroodpad, žiarovky či batérie. Nenáročnými, ale rozhodujúcimi činmi môžeme spoločne prispieť k ochrane životného prostredia.

chyba