5 tradičných špecialít, ktoré musíte pri návšteve Liptova ochutnať

Liptov je výnimočný nielen bohatou kultúrou, históriou a prírodnými krásami, ale aj tradičnou kuchyňou, z ktorej vzišli tie najlepšie národné jedlá.

23.10.2019 12:15
SITA, PR článok, nepoužívať Foto:

Mlieko a mliečne výrobky, zemiaky, múka a kapusta. To boli základné ingrediencie, z ktorých naše staré mamy vedeli vyčarovať množstvo pestrých aj chutných jedál tak, aby sa ani časom nezunovali. Pozývame vás na menšiu ochutnávku tradičnej kuchyne Liptova, ktorú by ste rozhodne pri návšteve tohto malebného regiónu nemali vynechať.

Liptovská bryndza a syry

Liptov bol už v 18. storočí známy výrobou bryndze a to aj za hranicami Horného Uhorska. V tom čase sa liptovská bryndza plnila do typických drevených polosudov – geletiek a vozila sa na pltiach po Váhu a ďalej až do Viedne či Budapešti. Pravá liptovská bryndza sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho mlieka a najlepšia je podľa odborníkov tá májová, keď ovce spasú čerstvú jarnú pašu. Okrem bryndze je Liptov miestom tých najlepších syrov od pareníc, cez oštiepky až po korbáčiky a nite.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať

Meteník

Meteník je slaný koláč z kysnutého cesta, kapusty, cesnaku a prípadne slaniny, typický pre okolie Ružomberka. Pripravuje sa najmä ako príloha k hlavným jedlám a výborne sa k nemu hodí žinčica či kyslé mlieko. Zaujímavosťou je, že podľa tohto jedla prezývali aj obyvateľov dediny Likavka ako Meteníkov.

Šmirkás

Tradičná liptovská nátierka je pre Liptákov známa pod pojmom Šmirkás. Toto slovo pochádza z nemeckého slova Schmierkäse, čo v preklade znamená roztierateľný syr. Vyrába sa z ovčej bryndze, ktorá sa rozmieša s maslom, nadrobno nakrájanou cibuľou a mletou sladkou paprikou. Má mierne oranžový vzhľad a jemne štipľavú chuť. Nátierka pochádza z Liptova, ale rozšírila sa po celej strednej Európe. V Rakúsku je napríklad známa pod názvom Liptauer, no od pôvodnej liptovskej receptúry sa už často odlišuje.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať

Demikát

Suroviny na prípravu šmirkásu môžu poslúžiť aj ako základ pre ďalšiu tradičnú gastronomickú lahôdku. Ak sa k rozmiešanej bryndzi pridá ešte voda, zemiaky, prípadne trochu sladkej smotany, vznikne jednoduchá polievka – demikát. Často sa doň pridáva nakrájaný starší chlieb. Táto pochúťka bola typická pre horské oblasti Slovenska s rozvinutým salašníctvom a údajne ju pravidelne jedával aj mocný Juraj Jánošík.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať

Bryndzové halušky

Halušky určite netreba nijak zvlášť predstavovať. Čo ste však možno nevedeli je, že tradícia varenia tohto pokrmu nesiaha do príliš vzdialenej minulosti. Veď prvé zemiaky sa na Liptove začali pestovať len v polovici 18. storočia. Oveľa tradičnejším pokrmom na dedinách boli rôzne kaše. Halušky s bryndzou sú však našim národným jedlom najmä vďaka ich jedinečnosti v rámci svetovej gastronómie. A ak sú čerstvo pripravené, čo by malo byť samozrejmosťou, zaručene na ne budete ešte dlho spomínať.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať

Spravili ste si chuť?

Tak, keď sa najbližšie vyberiete na Liptov, stojí za to odbočiť z hlavnej cesty a zájsť na špeciality liptovskej gastronómie, ktoré môžete ochutnať v novučičkej tradičnej reštaurácii Koliba Liptov v rezorte Gothal v Liptovskej Osade.

Nádherná príroda, regiónom dýchajúca architektúra a jedálny lístok založený na domácich čerstvých dobrotách i svetových trendoch, navyše vytvorený rodeným Liptovčanom, vám určite budú pochuti. Nezabudnite tu ochutnať najmä poctivo pripravené domáce halušky, strapačky, pirohy či šúľance, ktoré vám s láskou pripraví pani Zdenka.

Novučičká Koliba Liptov je “chutná” nielen zvonka, ale aj vo vnútri.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať
chyba