Kraj si adoptuje stovku úľov. Vo vybraných predajniach začne ponúkať domáci med

Význam včiel pre prírodu a človeka zďaleka nie je iba v produkcii medu. Bez ich pomoci by sa veľké množstvo rastlín nebolo schopné rozmnožovať a ohrozená by bola aj produkcia potravín. Starostlivosť o včely je však veľmi náročná a ich počet sa znižuje. Aj preto sa sieť moderných slovenských potravín KRAJ rozhodla podporiť slovenských včelárov. KRAJ si adoptuje stovku úľov po celom Slovensku. Med od lokálnych včelárov tiež bude ponúkať na pultoch svojich predajní za férové ceny, podporiť domácich včelárov tak bude môcť každý zákazník.

21.10.2019 14:35
SITA, PR článok, nepoužívať Foto: ,

KRAJ v rámci projektu Adoptuj úľ podporí stovku úľov po celom Slovensku. „Prvých 53 úľov sme si adoptovali na východnom Slovensku v malej horskej dedinke Vysoká. Podarilo sa nám tak zachrániť viac ako 50-ročnú včelnicu,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti TERNO real estate Stanislav Čajka. Včelnicu vo Vysokej založil pred 56 rokmi včelár Ján Baláž a odvtedy funguje bez prestávky. Jej zakladateľ sa však už kvôli pokročilému veku o včielky nemôže starať. Aby historická včelnica mohla naďalej fungovať, starostlivosť o ňu preberie včelár Igor Štvarták, ktorý sa včelám môže profesionálne venovať ďalej. „Všetkých 53 včelích rodín tak dostane nový domov. Vďaka projektu tiež budeme môcť upraviť okolitý terén. Na mieste historickej včelnice chceme vytvoriť oddychové miesto pre verejnosť, kde sa budú môcť zaúčať do remesla noví včelári,“ hovorí včelár Igor Štvarták.

V budúcom roku KRAJ doplní počet adoptovaných úľov do stovky. „Najlepšia forma podpory slovenského medu je kupovať ho od slovenských včelárov. Ľudia žijúci v mestách majú prístup k lokálnym producentom ťažší. Chceme im aj takouto formou umožniť nákup kvalitného medu od slovenských včiel,“ vysvetľuje Čajka. Kvetový med KRAJových včelníc je dostupný od 17. októbra vo vybraných predajniach KRAJ. Zoznam predajní sa nachádza na webovej stránke www.krajpotravin.sk Včely majú veľký význam pre nás všetkých. Alarmujúce je, že populácia včiel na Slovensku z roka na rok klesá.

Foto: PR servis
SITA, PR článok, nepoužívať
chyba