Kvalita potravín by mala pri nakupovaní rozhodovať

Téma dvojakej kvality viacerých známych značiek potravín u nás rezonovala pár mesiacov. Viaceré testy ukázali, že viaceré komerčne známe značky dodávali na Slovensko výrobky nižšej kvality ako napríklad do susedného Rakúska. Viacerí ľudia nad tým mávli rukou, iní zostali pobúrení a týmto značkám potravín sa začali vyhýbať. Sme to, čo jeme a malo by nám záležať na kvalite potravín.

30.05.2019 07:30
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:
Blogerka Petra Sabolová

Slovenské výrobky sú najkvalitnejšie

Vyššie výrobné náklady a financie potrebné na zaplatenie pracovnej sily navyšujú ceny slovenských potravín. Zákazníci si však môžu byť istí, že nakúpia kvalitné výrobky, ktoré sú vyrobené poctivo na Slovensku z tých najkvalitnejších surovín. Kedysi sme boli v niektorých odvetviach samostatnejší. Prítomnosť družstiev v každej obci bola toho dôkazom. Nedostatok úrodných pôd a zánik družstiev zapríčinil to, že sme sa stali závislí na dovoze.

Pri výbere potravín, ktoré budeme konzumovať, by sme si mali dávať pozor na krajinu výroby. Napríklad také banány a citrusy u nás síce dopestovať nedokážeme, cibuľu, cesnak a zemiaky však áno. Vždy bude platiť, že slovenské výrobky sú najkvalitnejšie. Snažte sa o to, aby slovenské potraviny prevládali vo vašom jedálničku. Aj v tomto prípade platí, že za kvalitu sa oplatí priplatiť si.

Ak predsa len chcete ušetriť, nazrite na web Kupino.sk, kde nájdete viacero aktuálnych letákov známych supermarketov a hypermarketov. Viaceré známe hypermarkety a supermarkety majú v ponuke aj kvalitné slovenské výrobky a možno práve tie, čo máte radi, majú práve v akcii.

Lokálni výrobcovia v hypermarketoch

V známych hypermarketoch nájdeme dovážané potraviny, potraviny združujúce sa pod značkou, ktorú vlastní hypermarket, ale aj potraviny od lokálnych výrobcov. Stačí si pozrieť aktuálny akciový leták Kaufland a určite tam nájdete viacero známych slovenských výrobcov, ktorí predávajú kvalitné potraviny. Lokálni výrobcovia potravín si dajú záležať na výrobnom procese a používajú len tie najkvalitnejšie suroviny. Odporúčame vám uprednostňovať práve tieto potraviny. Avšak aj pri týchto potravinách platí, aby ste si kontrolovali zloženie potravín. Pribúda počet ľudí, ktorí trpia potravinovými alergiami a pri kúpe je nutné všímať si, čo bolo použité pri výrobe potravín.

Dajte si záležať na výbere kvalitných potravín. Sme to, čo jeme a ak si budeme vyberať kvalitné potraviny vyrobené v bezpečných podmienkach, budeme zdraví.

Krajinu pôvodu zohľadňujte najmä pri mäsových výrobkov. Po kauze pokazeného poľského mäsa je zvýšená bezpečnosť opodstatnená. Ak máte možnosť dopestovať si zeleninu a ovocie na záhradke, či na balkóne, využite túto možnosť. To isté platí aj pri pestovaní bylín, ktoré si dokážete vypestovať aj na vonkajších okenných parapetách.

chyba