Čo všetko vieme o (slovenskom) mäse?

Je dôležitou zložkou stravy a vďaka obchodným reťazcom dostupné prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Viete však, ako je na tom slovenské mäso?

27.05.2019 00:00
Kaufland, PR článok, nepoužívať Foto:

Mäso je súčasťou výživy človeka už od praveku. Dodáva mu silu, energiu a jeho konzumácia v minulosti súvisela s podmienkou prežitia. Človek časom prestal loviť a začal zvieratá chovať, aby mal neustály prísun tak potrebných živín pre rast a vývoj. S rozvojom spoločnosti sa postupne zvyšoval dopyt po mäse aj jeho spotreba.

Dôležité pre imunitu i svalstvo

Mäso obsahuje vysokokvalitné bielkoviny a vitamíny nevyhnutné pre zaistenie rastu a funkcií v celom organizme. Tie potrebujú pre svoj zdravý vývoj najmä deti a mládež. Často diskutovanou témou je obsah tuku v mäse. Jeho význam približuje Martina Gondeková z Výskumného ústavu živočíšnej výroby: „Tuk je nositeľom výnimočnej chuti, arómy a jemnosti mäsa. Netreba sa ho báť, pretože práve v tuku sú rozpustné vitamíny A, D, E a K. Tie sú veľmi dôležité pre našu imunitu, zrak, pri tvorbe energie a vstrebávaní živín, patria medzi antioxidanty.“

Martina Gondeková potvrdzuje aj význam ostatných zložiek mäsa. Najznámejší z nich, B12, je mimoriadne dôležitý pri tvorbe DNA a červených krviniek, zlepšuje tiež pamäť, podporuje koncentráciu a znižuje riziko vzniku srdcových ochorení. Ďalšou dôležitou zložkou sú minerály ako železo, zinok a selén.

Foto: Kaufland
Kaufland, PR článok, nepoužívať

100 % slovenské mäso

O širšiu dostupnosť slovenského mäsa sa zaslúžil aj obchodný reťazec Kaufland. v spolupráci s dodávateľmi. Predstavil projekt, ktorým do predaja uviedol 100 % slovenské hovädzie a bravčové mäso.

A prečo 100 % slovenské? „Je to garancia, že mäso pochádza zo zvieraťa, ktoré bolo narodené, chované, porazené a spracované výlučne na území Slovenska. Zákazníkom ponúkame bohatý sortiment pultového 100 % slovenského bravčového mäsa a pultového i baleného 100 % slovenského hovädzieho mäsa. Dostupnosť v predajniach aj sortiment neustále rozširujeme, začiatkom mája sme ponuku obohatili až o 5 nových produktov z hovädzieho mäsa, ktoré nájdete vo vybraných predajniach. Všetko 100 % slovenské mäso je viditeľne označené. Veríme, že sa nám podarí prispieť k zvýšeniu záujmu o mäso zo Slovenska,“ vysvetľuje Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Na rozhodnutie obchodného reťazca pozitívne reaguje aj odborná verejnosť. Inžinierka Martina Gondeková z Výskumného ústavu živočíšnej výroby dúfa, že 100 % slovenského mäsa bude na pultoch čo najviac. „Slovenské mäso je kvalitatívne na vysokej úrovni. Teším sa, že práve obchodný reťazec sa snaží dostať na svoje pulty kvalitné slovenské mäso. Keď bude dopyt po slovenskom mäse, nebudeme ho musieť vyvážať a zároveň dovážať zahraničné.“

Podpora domácich farmárov

Kvalita mäsa je ovplyvnená mnohými faktormi, napríklad druhom, plemenom, vekom zvieraťa, spôsobom chovu a kvalitou kŕmenia. Dôležitý je aj čas medzi porážkou, spracovaním mäsa, jeho zabalením a distribúciou. Pôvod mäsa má teda vplyv na jeho kvalitu i chuť a práve slovenské mäso je z tohto pohľadu nezameniteľné.

Aj keď už mäso nie je vzácnou komoditou z pohľadu dostupnosti, stále je vzácnou surovinou pre svoju výživovú hodnotu. Nemenej vzácna je práca, ktorú do jeho spracovania vkladajú slovenskí farmári. Práve oni sa poctivo venujú chovu ošípaných a hovädzieho dobytka, ktoré sa narodili na Slovensku a dbajú na priaznivé podmienky ich kŕmenia a rastu. Kúpou kvalitného slovenského mäsa zároveň podporujeme domácich farmárov a dodávateľov.

chyba