Octov je niekoľko druhov. Viete ich správne používať?

Pri príprave pestrých pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu. Každý má inú chuť, a preto sa hodia aj do iných receptov. Ako sa v octoch vyznať a použiť ich tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?

28.06.2018 08:00
perex
Zdroj: Bzenecký ocet
zväčšiť Zdroj: Bzenecký ocet
produktova foto lihovy ocet Zdroj: Bzenecký ocet

Liehový ocot

Do nedávnych čias sme u nás poznali iba tradičný liehový 8 % ocot a používali ho ako univerzál na všetko. Tento je však vynikajúci predovšetkým pre konzerváciu – nakladanie a zaváranie. Svojim zložením a výrobným postupom je jedinečný a v uhorkových nálevoch nezameniteľný. Ten Bzenecký obsahuje navyše karamel, ktoré chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvnia. Dajte však pozor pri jeho výbere – pozrite sa na radcu.

Na dochucovanie, predovšetkým pre studenú kuchyňu, sú však vhodnejšie iné druhy octu, ktorých obľuba stále rastie.

zväčšiť Zdroj: Bzenecký ocet
produktova foto jablecny ocet Zdroj: Bzenecký ocet

Jablčný ocot

Jablčný ocot je jedným z tých, ktoré perfektne dochutia vaše šaláty, má výraznejšiu, ostrú chuť. Pri jeho použití na naloženie mäsa do marinády bude mäso krásne krehké a jemné. Vhodný predovšetkým v kombinácii s bravčovým mäsom.

Veľmi jednoduchá je v prípade jablčného octu príprava dresingov. Skombinujte ho s kvalitným olejom, dochuťte bylinkami, soľou, čiernym mletým korením. K jablčnému octu sa do dresingu budú hodiť všetky druhy horčice, kôpor, cesnak aj med.

zväčšiť Zdroj: Bzenecký ocet
produktova foto cerveny bily ocet Zdroj: Bzenecký ocet

Biely a červený vínny ocot

Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok. Prešľahaním octu a oleja metličkou vznikne kalná, zľahka zahustená zálievka, ktorú dochutíte soľou, čiernym mletým korením, prípadne cesnakom alebo bylinkami, podľa konkrétneho receptu.

Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí – pozrite sa na vhodné tipy.

Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.

Inšpirujte sa množstvom receptov od oceňovaných food bloggeriek v magazíne www.milujemeocet.cz.

chyba